Недостигът на прясна питейна вода в света ще продължи да

...
Недостигът на прясна питейна вода в света ще продължи да
Коментари Харесай

Питейната вода в света намалява - какви са причините

Недостигът на прясна питейна вода в света ще продължи да нараства с течение на времето заради редица аргументи, част от които са от дълго време известни, най-малко на специалистите в обастта. Следователно няма нищо съществено ново в скорошното " изобретение " на интернационален екип от учени, за намаляването на размера на водата в езерата в света. Това разяснява за " Известия " член-кореспондентът на Руската академия на науките и теоретичен началник на Института по водни проблеми, доктора на икономическите науки Виктор Данилов-Данилян.

Наскоро списание Science разгласява резултатите от изследване на интернационален екип от учени, които са стигнали до извода, че през последните 30 години човешката интензивност на планетата ни и изменението на климата са довели до понижаване на размера на водата в половината от езерата в света, които са главният източник на питейна вода.

В тази връзка именитият съветски академик разяснява, че по негово виждане, оповестените статистически данни не демонстрират нещо напълно ново и са много систематизирани, само че признава сериозността на пробелма. " За световната водна рецесия се приказва през последните 35 години. Същостта на казуса е, че размерът на стопански наличните водни запаси (постоянно) понижава ", отбелязва Данилов-Данилян.
 Снимка 535617
Източник:

Според него , една от главните аргументи за това събитие е повишаването на парниковия резултат - изпарението от повърхността на езерата нараства, заради което повече водна пара попада в атмосферата и надлежно по-малко прясна вода остава на Земята.

Второ , доста водоизточници в света са нечисти дотам, че потреблението на тази вода става стопански неизгодно. Това е по този начин, тъй като пречистването й става по-скъпо от обезсоляването на морска вода.

Трето , неправилната употреба на част от находищата на подпочвени води води до обстоятелството, че реките които подпочвените води " зареждат ", пресъхват.

Четвърто , грамаден брой източници на прясна вода, годна за пиянство (след пречистване) са изгубени, разследване на образуването на така наречен депресионни фунии в хода рудодобивни действия. А в случай че реки пресъхнат, тогава остава по-малко вода в езерата, където тези реки се вливат.

По думите на научния началник на Института по водни проблеми към Руската академия на науките, описът от аргументи за понижаване на запасите от прясна питейна вода на планетата може да бъде удължен с още доста аргументи, включително и по райони в света.

Ученият в същото време акцентира, че общото ползване на вода в света непрестанно се усилва. Това се дължи главно на бързото повишаване на потреблението на вода в разрастващите се страни, в това число за селското стопанство и разнообразни производства.
 Задава ли се
Задава ли се " борба " за водни запаси в Европа

България е сред районите с нараснала заплаха от засушаване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР