Недостигът на места за паркиране, презастрояването, липсата на паркове за

...
Недостигът на места за паркиране, презастрояването, липсата на паркове за
Коментари Харесай

Проблемите на моя квартал: каква среда искат жителите на "Младост"

Недостигът тук-там за паркиране, презастрояването, неналичието на паркове за отдих и занемарените междублокови пространства.

Може да ви звучи като огромните проблеми на квартала, в който живеете даже и той да не е " Младост ". Но тези провокации показаха поданици на софийския регион " Младост " на среща с специалисти от " Екипът на София " тази седмица.

Те първо са провели анкета измежду живеещите в квартала и са наясно с някои от проблемите още преди да дойдат на диалога. Познават и региона през всички разбори, които са правили за правенето на " Визията за София " до 2050 година, по която са работили доста от тях. " Тази среща е още една инспекция дали в действителност това са проблемите, по какъв начин хората ги претърпяват и по този начин получаваме качествена директна информация за тях ", изясни арх. Любо Георгиев, който управлява платформата. " Екипът на София " сплотява над 100 специалисти - архитекти, урбанисти, озеленители, експерти по ръководство на отпадъците, по организацията на превоза, еколози, адвокати и други области, свързани с ръководството на един град.
" На тази среща повече приказваме за проблемите, а на идната - повече за решенията, които ще влязат в Плана за ръководство ", сподели на събралите се арх. Георгиев. Във времето сред двете срещи (около месец) " Екипът на София " ще изготви съответни оферти. " Например в регион " Младост " за паркирането би трябвало регулация, само че освен. То може да не е платено, само че да е контролирано - където има непозволено паркиране да има санкции, паяк ", даде образци Георгиев.

Мозъчна стихия за " Младост "

В началото на всеки стол в изпълнената с хора зала в " Академия Телерик " имаше алено и зелено листче. Гражданите бяха призовани да напишат в аленото проблемите на квартала, а в зеленото - в случай че имат концепция за решаването им.

После всички се разделиха по собствен избор в пет тематични групи: за трафик и паркиране, за презастрояването, за улиците, тротоарите и осветлението, за чистотата и събирането на отпадъците и за зелените системи. Всяка група се обособи в кръг и в нея участваше специалист в дадената област. Хората разказваха съответни случаи и даваха хрумвания.

 Ръководителят на
© Надежда Чипева

Ръководителят на " Екипът на София " е арх. Любо Георгиев

Най-предпочетена се оказа групата за зелените системи, тъй като 100-хилядният по население регион " Младост " няма собствен парк. Общината по този начин и не осъществя двата плана " Въртопо " и " Източен ".

Втора по интерес бе групата за презастрояването, на трето място се оказаха проблемите с паркирането и минимум искащи имаше за характерната тематика за ръководството на отпадъците.

Етажните паркинги няма да решат казуса

Етажни паркинги да се слагат на здания с калкан, с цел да имат опора и да не заемат доста място, предложи екстравагантна концепция жител. Експертът от " Екипът на София " подсказа, че етажните паркинги не се стабилно решение в кварталите, тъй като освобождават места по улиците, които ще се заемат от други коли. " Това не взема решение казуса. Сега Столичната община не знае действително какъв брой коли има в един квартал и какво е рационалното решение за паркирането в него ", означи той.

" В новите блокове всеки апартамент да е с два гаража и те да са вписани в нотариалния акт ", предложи възрастен мъж. Само по този начин нямало да се задръстят в допълнение улиците с коли.

Друг сериозен проблем в " Младост " се оказа нерегламентираното паркиране по тротоарите и даже като втори ред по пътното платно в тесните квартални улици. " Бусове, които зареждат магазини, стопират на спешни светлини и препречват придвижването в тесните улици. Трябва организация и те да доставят единствено рано заран, с цел да не пречат ", предложи жена.

" Защо цветните контейнери за отпадък все са надалеч от блока "

Цветните контейнери за разделно събиране на боклука са доста надалеч от блока ни, оплака се млада жена.

Така е, тъй като компаниите избират да ги поставят в периферията на квартала, където на огромните сметосъбиращи коли им е по-лесно минават, изясни специалистът от " Екипът на София ". Решението е сметосъбиращите компании да се задължат да имат и камиони с по-малки размери, тогава ще има цветни контейнери и на по-тесни места до блоковете.

Обучението в разделно събиране би трябвало да стартира от учебното заведение, предложи различен участник. Експертът от " Екипът на София " се съгласи и сподели, че самичък обмисля да приготви проява за децата по какъв начин книжен боклук първо се нарязва с шредер, след това се обработва и най-после от суровината се получава " нишка, която може да се употребява за разнообразни действия ". Така учениците образно ще се убедят в изгодата от разделното събиране, вместо същата хартия да се хвърля в общ резервоар и след това да се изгаря, както се прави в този момент в Столичната община.

 Хората в залата се разделиха по собствен избор на пет тематични групи.
© Максим Караджов

Хората в залата се разделиха по собствен избор на пет тематични групи.

Изцяло разделно събиране на отпадъците е задача, към която би трябвало да се приобщят всички софиянци. Принципът за такса боклук би трябвало да е " Плати, колкото изхвърляш ", сподели специалистът. Сега таксата се дефинира от размера на жилището, а не на действителното количество отпадък на обещано домакинство.

Утопия ли е да има квартални фондове за запазване на зеленината

В групата за презастрояването стигнаха до извода, че първото изискване междублоковите пространства да се опазят е живеещите в близост да ги употребяват интензивно за спорт, за пикник, за игра и да ги облагородяват.

Трябва актуализация на Общия организационен проект на София, с цел да се избави предназначението на тези терени за отдих, а не за строителство, предложи жител. Да се учредят квартални фондове за облагородяването им, както и за отчуждаване, в случай че се постанова, добави различен. " И Столичната община да спре с разпродаването на общински парцели ", прикани трети.

Хората предлагаха решения, а специалистите на " Екипът на София " разясниха дали могат да се осъществят или се постановат промени в наредби и закони, с цел да не могат и в бъдеще общинската или районната администрация да оправдават бездействието си. Любо Георгиев посочи, че а търси проблемите на всеки квартал и изготвя съответни оферти за решаването им. За локалните избори през есента " Екипът на София " ще работи с трите обединения " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София ". С тях ще се изготви общоприет проект за ръководство на града за идващия мандат в Столичната община, основан и на тези съответни срещи в кварталите.
Експертите на Любо Георгиев към този момент се срещнаха с хората в регионите " Кремиковци ", " Средец " и " Витоша ". Идната седмица те ще са в регион " Оборище ", след това в кв. Модерно предградие, в с. Лозен, регион " Панчарево " и други

" Посланието ни с тези срещи е, че ние, жителите, можем да бъдем съучастници в правенето и в реализацията на локални политики, а освен консуматори и получатели на послания от вида " Ще ви оправим казуса " или да ни показват билборд с хубава стратегия или нещо друго. Важното е дружно да можем да измислим решението, тъй като хората и в този момент сами се оправят - копаят градинки, сами си вършат паркинг или конфигурират нещо, а това е супер скъп запас ", счита Георгиев.

На излизане от залата множеството жители оставяха имейла си, на който " Екипът на София " даде обещание да им написа по кое време е идната среща с вероятните решения на казуса им.

 Неправилно паркирали коли в квартал
© Цветелина Белутова

Неправилно паркирали коли в квартал " Младост "

 " Екипът на София " показа формула за огромна коалиция за ръководство на столицата
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР