Недостигът на лекарства не попада в обхвата на СЕСПА, поради

...
Недостигът на лекарства не попада в обхвата на СЕСПА, поради
Коментари Харесай

Недостигът на медикаменти е поради липсата на внос, счита Асоциацията за търговия на лекарства

Недостигът на медикаменти не попада в обсега на СЕСПА, заради което е непростим опитът да се трансформира Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с изключение на вероятно да се удовлетворят отдавнашни лобистки ползи против паралелната дистрибуция и свободното придвижване в Европейския съюз.

Тази позиция изрази Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ), съгласно която очите се затварят пред действителните проблеми и се поема в посока, от която решение за пациентите няма да пристигна.

От Асоциацията настояват, че няма информация дали се прави надзор и дали има санкционирани за неспазване на законовите задължения за обезпечаване на задоволителни количества медикаменти. Също по този начин няма институционални разбори за това каква е повода да има дефицит на антибиотици.

От БАРПТЛ се чудят за какво се нападна Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), която няма нищо общо с неналичията от последните месеци.
 Богдан Кирилов: Системата СЕСПА не работи дейно
Богдан Кирилов: Системата СЕСПА не работи дейно

Той прикани за законодателни промени

Недостигът на медикаменти не се дължи на успореден експорт, а на висока заболеваемост, свръхпотребление и изкривяванията в лекарствената приложимост у нас, считат от Асоциацията и допълват, че с цел да се компенсира незадоволителния импорт на антибиотици и инхалаторни артикули за деца следва да се насърчи паралелната дистрибуция, вместо да се лимитира. Доставките на аугментин и вентолин солуцио у нас са с помощта на успореден импорт, а с смяната в логаритъма на СЕСПА няма да се решат проблемите с лекарствоснабдяването, прибавят още в позицията си.

От Асоциацията молят за точност на обстоятелствата, а точно, че СЕСПА следи към 4000 медикаменти от Позитивния лекарствен лист от началото на действието си, а дефицитът сега не визира нито едно от тях. 

За да се реши казуса, би трябвало да се насърчи паралелния импорт, както и да се даде опция за бърз импорт от търговците на едро и понижаване на административната тежест върху паралелните вносители, упорстват от Асоциацията.
 Богдан Кирилов: Системата СЕСПА не работи дейно
Богдан Кирилов: Системата СЕСПА не работи дейно

Той прикани за законодателни промени

Законът дефинира 90 дни период едно лекарство да получи позволение за приложимост от успореден импорт и 30 дни с цел да му бъде позволена цена, с цел да стигне до пациента. Затова от БАРПТЛ оферират при открит по ЗЛПХМ дефицит да стартира моментална процедура, без да се изчаква отговор от организацията на страната.

В позицията си споделят и данни за евакуиране на лекарства от пазара у нас.
2000 са дерегистрираните медикаменти в интервала 2014 - 2020 Според годишния отчет на ИАЛ през 2020 година по избор на притежателите на позволения за приложимост са прекъснати 268 позволения за приложимост на лекарствени продукти
Необходимо е да бъде разказано кои медикаменти са изтеглени от България, което е ангажимент на министерството и структурите му. Лекарите би трябвало да бъдат осведомени в точния момент, с цел да не ги предписват и да не основава суматоха измежду пациентите, желаят от Асоциацията.
 Недостигът на медикаменти – един предупреден недостиг
Недостигът на медикаменти – един предупреден недостиг

От няколко дни настойчиво ни залъгват, че казусът може да се реши с въвеждането на мобилно приложение

Представят и систематизирани данни за изчезнали медикаменти, за които пациенти в страната са им алармирали за интервала 9 юни 2019 - 17 януари 2023:
19% от медикаментите са със статут на краткотрайно прекратен импорт заради нарушение на индустриалния цикъл. Това прави лекарството дефицитно и мъчно за разкриване в аптечната мрежа заради изчерпващи се неравномерни наличия в аптеките и изчерпването им преди идващия цикъл на импорт. 21% от сигналите са за медикаменти със заличена регистрацията у нас. Те са напълно изчезнали от пазара, което принуждава българските жители да си набират лекарства от прилежащи и даже далечни страни. 24% от сигналите са заради трайно прекратен импорт, който процес евентуално ще бъде последван от развой на дерегистрация. В 3% от случаите лекарството няма регистрация в България и не може да бъде популяризирано на територията на България. 2% се дължи на търсене на болнични артикули в аптечната мрежа В 41% от всички сигнали медикаментите са налични, само че не могат да бъдат открити в първата аптека, в която пациентът ги е потърсил. Това се дължи на спецификите на аптечния пазар, които следва да бъдат изяснени или най-малко в най-базов потребителски смисъл - всяка аптека сама взема решение какви медикаменти да зарежда, както и дали и какви медикаменти от тези, които НЗОК изцяло или отчасти заплаща, ще поддържа.
Проактивност от страна на институциите и предписващите експерти изискват динамичността и обсега на лекарствоснабдяването, които са доста огромни, показват от Асоциацията и молят за поощряване на вътреобщностни доставки на медикаменти в недостиг и бързия успореден импорт , както и за навреме информиране на пациентите и ориентиране към налична терапия.
 Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев
Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев

Здравният министър продължава визитите си по аптеките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР