Недостиг на чипове, мащабни задръствания по пристанищата и липса на

...
Недостиг на чипове, мащабни задръствания по пристанищата и липса на
Коментари Харесай

Кошмарът с веригата на доставки ще се влоши, преди да настъпи подобрение  

Недостиг на чипове, огромни тапи по пристанищата и липса на водачи на камиони. Това са единствено част от проблемите, които слагат под необикновен стрес международната верига на доставки, написа Си Ен Ен.

Кошмарът с веригата на доставки води до растеж на цените за потребителите и до закъснение на международната стопанска система, като от Moody`s Analytics предизвестяват, че „ обстановката ще се утежни, преди да настъпи поврат към усъвършенстване “.

„ Докато световното икономическо възобновяване набира скорост, става все по-очевидно, че зад всеки ъгъл се появяват проблеми по веригата за доставки, които ще го забавят “, показват от Moody`s.

Влошаването на обстановката бе отразено и в оповестения през вчерашния ден отчет на МВФ за вероятностите пред международната стопанска система. В него Фондът намали прогнозата си за растежа на световния вътрешен артикул от 6% на 5,9%. От МВФ мотивираха решението си точно с проблемите по веригата за доставки и по-ниското ползване, което също се дължи частично на усложненията към доставките в тежко засегнатите от дефицита на чипове браншове, като да вземем за пример автомобилния и този на потребителската електроника.

„ Граничният надзор, рестриктивните мерки на подвижността, неналичието на световен документ за имунизация и насъбраното търсене, провокирано изолацията вкъщи, съставляват съвършена стихия, при която световното произвеждане ще бъде нарушено. В резултат доставките няма да идват в точния момент, разноските и цените ще порастват и международния стопански напредък няма да бъде толкоз мощен, колкото се чака “, пишат от Moody’s.

Според организацията „ най-слабото “ звено във веригата на доставки може да се окаже дефицита на водачи на камиони – проблем, който способства за неналичието на гориво на бензиностанциите и на артикули в питателните магазини във Англия. Moody’s предизвестяват, че над нас са надвиснали тъмни облаци, защото има няколко фактора, които вършат разрешаването на проблемите с веригата на доставки изключително мъчно начинание.

На първо място измежду тези фактори от Moody’s показват другия метод към битката с COVID-19 в обособените страни, давайки за образец Китай, който следва политика за „ нула случай “ на инфектирани, до момента в който Съединени американски щати считат да „ живеят с вируса “ и към този момент гледат на него като на ендемично заболяване.

„ Това основава съществено предизвикателство пред хармонизацията на разпоредбите и наредбите, на база на които транспортните служащи се придвижват от и до пристанищата и до другите хъбове по света “, пишат анализаторите.

На второ място от Moody’s слагат неналичието на „ съсредоточени световни старания, за гарантиране на безпроблемни интервенции “ на международните логистични и транспортни системи.

Други специалисти обаче показват по-оптимистични прогнози за веригата на доставки.

В  понеделник основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън съобщи, че проблемите с веригата на доставки ще изчезнат относително бързо.

„ Този проблем няма да съществува през идната година “, разяснява той по време на конференция, проведена от Института по интернационалните финанси.

„ В момента прекосяваме през най-лошия интервал. Мисля, че пазарните системи ще се приспособяват, както към този момент го направиха фирмите “, добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР