Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,

...
Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата,
Коментари Харесай

Радев изсипа позиция срещу „езика на омразата и антисемитизма“, но забрави да спомене кой ги разпространява


Недопустимо е политическите разлики да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Това декларира президентът Румен Радев в своя позиция, публикувана от прессекретариата му.

„ Толерантността и взаимното почитание от епохи са част от традициите на българското общество и устояха и в най-мрачните години на Втората международна война, когато България избави своята еврейска общественост и не разреши нито един собствен жител от еврейски генезис да бъде депортиран в лагерите на гибелта “, споделя (пише) президентът. И добавя, че „ дълг на всеки жител, неправителствена организация и политическа мощ е да почита полезностите и да отстоява традициите на приемливост на българския народ “.

Това се споделя в позицията на Радев, писана от мозъчния му концерн, отпред на който стои потвърден сътрудник на Държавна сигурност.

В думите няма нищо неприятно и укоримо. Напротив – тъкмо по този начин си е. Очевидно е, че са публикувани във връзка декларацията на Организацията на евреите в България „ Шалом “ във връзка „ езика на омразата и антисемитизма “ в страната.

Всички ние се сплотяваме към това, че сме мощно разтревожени от протичащото се в страната, изключително през последните няколко седмици – ескалацията на езика на омразата, антисемитските прояви “, съобщи проф. Александър Оскар, ръководител на „ Шалом “. И прикани българските институции да не остават безучастни против езика на омразата.

Днешната позиция на Радев можеше да бъде необятно приветствана, в случай че президентът (или неговите писачи) беше загатнал кой по-точно насажда в България „ език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм “. Защо бе спестена една явна истина?

Повод за декларацията на еврейската организация беше просташкият колаж, публикуван от така наречен „ Възраждане “ в обществените мрежи – хитлеристки бойци влачат Соломон Паси, облечен като концлагерист, и му изясняват, че в случай че не ще съветски газ, ще му пуснат „ от нашия “. (Колажът, прочее, се проверява от прокуратурата, б.р.) Ще си позволим да го публикуваме тук с ясното схващане, че е гнусен, само че Соломон Паси е прочут с възприятието си за комизъм и даже не разяснява тази „ възрожденска “ нелепост.

Няма дума и по въпроса за поста в персоналния фейсбук на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, в който той назовава украинските управляващи, а бежанците от Украйна – „ туристи “, които били изхарчили 1 милиард лв. български държавни пари.

Че изявленията на Радев от началото на войната насам съмнително се припокриват с опорките на Кремъл, е ясно. Днешният случай с изказване, в което комфортно се изпуска името на партията, разпространяваща езика на омразата, потвърждава и друго подозирано нещо: че Радев и „ Възраждане “ (организирано или не) играят в един тим. А без споменаването на субекта, цялата позиция се трансформира с кух набор от другояче правилни изречения.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР