Недопустимо е политическа намеса в програмата на БНТ в 21-ви

...
Недопустимо е политическа намеса в програмата на БНТ в 21-ви
Коментари Харесай

ВМРО – Младежи: Искаме оставката на министъра културата заради спрения филм за Кървавата Коледа в Македония!

Недопустимо е политическа интервенция в програмата на Българска национална телевизия в 21-ви век! Това е скандално!
 
Позицията на Националния юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация идва в отговор на мистериозната замяна на кино лентата за гоненията на българите в Македония по времето на Тито по Българска национална телевизия. Той беше разгласен, рекламиран и сменен. Защо?
 


Вчера станахме очевидци на следващото невиждано потъпкване на свободата на българските медии. Обект на грозно посягане беше не коя да е телевизия, а националната телевизия. По проект Българска национална телевизия трябваше да излъчи тъкмо в 22:00 ч. „ Само тъй като бяха българи “ (1999 г.) – документалният филм на Милена Милотинова за насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония след 1944 година
 
Без предупреждение и без пояснение обаче програмата беше заменена с филм за великия ген. Вазов. Все още не е ясно за какво лентата, която демонстрира историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, само че медии в България и в Република Северна Македония настояват, че е по предписание на държавното управление, с цел да не се разтълкува като провокация по отношение на гостите ни от Скопие.
 
Нещо повече – в редица медии в Македония това беше изтълкувано като: „ Прва отстапка од Софија за Скопје “. И за това тълкуване има много аргументи, като авансово оповестената в Телевизионните гайдове стратегия, съгласно която тъкмо този филм ще се излъчи в 22.00 ч. Нещо, което беше обществено оповестено и от Генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков  в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ на 23 януари (неделя).
 
„ Този понеделник излъчваме кино лентата „ Само тъй като бяха българи “ – за пречистване на българското съзнание, с цел да се македонизират. Знаете лагерите, знаете убийствата по време на Тито. Ние не можем да ги създадем българи принудително, само че не можем да се откажем от историята. “ (бел.ред. – приказва за братята ни от другата страна на границата).
 
А задачата на цялото изявление е да се изтъкне ролята на националната телевизия в културната интеграция на РСМ по пътя ѝ към Европейски Съюз. В същото това изявление господин Кошлуков посочи и отговорностите на Българска национална телевизия, залегнали в Закон за радиото и телевизията и по – особено в член 6 – да отстоява националните ползи.
 
„ Политическите решения ги взимат политиците. Тази политика се дефинира от президент, кабинет, парламент – не от нас.  Ние сме длъжни да ги отстояваме и не е задоволително просто в новините да отразим или да създадем „ Референдум “ по тематиката – правили сме. Или да създадем „ История.бг “. Ще има отново предаване за 150 години от рождението на Гоце Делчев по другия понеделник. Ще има още веднъж тематика за Македония. Аз считам, че Българска национална телевизия би трябвало да направи повече. “
 
Дано обаче не се окаже, че и ефирните решения ги взимат политиците, тъй като случилото се с кино лентата „ Само тъй като бяха българи “, е доста неприятен знак.
 
Именно това необичайно струпване на обстоятелства докара и до гнева на хиляди българи, които чакаха да гледат точно този филм, само че бяха излъгани. Кой и за какво смъкна от екран точно тази символна лента?
 
Недопустимо е историческата истина да е провокация, в противен случай, филмът трябваше да бъде излъчен и трябваше да бъде гледан взаимно от двата кабинета. Защото до момента в който Кирил Петков се обясняваше дали сме „ фашистки окупатори “ или не сме, някой си е разрешил да подреди да бъде спрян от лъчение филм за Македонската Кървава Коледа. За всеобщите преследвания и разстрели, за скалъпените процеси против хора с българско съзнание, за всеобщата промяна на имена, немалка част от които посмъртно.
 
Това е срам. Позор, тъй като някой си е разрешил вмешателство в свободна медия в 21 в. като трансформира програмата ѝ. Позор, тъй като подмяната на историческото ни минало се случва освен в Скопие, само че и в София. Позор, тъй като даваме пояснения за неща, които не са се случили, само че се опитваме да скрием репресиите, които нашите сънародници са претърпели, с цел да не се наранят нежните усеща на гостите ни. Именно поради тях свалихме, заглушихме, изтрихме от народен ефир околните на нашите сънародници, починали в тези мрачни събития. Те към този момент нямат право да приказват, „ единствено тъй като бяха българи “.
 
Само че ние няма да поносим такава подигравка с националната ни идея. Обръщаме се към  г-н Атанас Атанасов. Като министър на културата Вие сте задължен да защитавате свободата на българските медии, изключително на националните ни. Вие сте задължен също по този начин да пазите и разпространявате националната история и просвета. Апелираме да извършите всичко допустимо да стане известна повода за тази „ тиха замяна “ на програмата на Българска национална телевизия за 24.01.2022 година и по-късно да поемете своята отговорност, че сте я позволил, като по сходен спокоен метод подадете своята оставка.
 
Подкрепяме митинга, проведен от възмутени жители, който е разгласен за през днешния ден от 18.00 ч. пред Българска национална телевизия.
 
Обръщаме се и към тях и всички българи. Нека всяка вечер в 22.00 ч. да пускаме на стените си във Facebook кино лентата на Милена Милотинова „ Само тъй като бяха българи “ (1999 г.). Споделяйте го от страницата на Националния юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация и всички свързани с тях страници. Защото от Скопие може да принуждават нашите управници да не излъчват този филм по националната телевизия, само че не могат да забранят на Вътрешна македонска революционна организация да демонстрира историческата истина такава, каквато е!
 
Източник: vmro.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР