Недопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на

...
Недопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на
Коментари Харесай

IT браншът скочи срещу вдигането на максималния осигурителен праг: Ще изгоните още креативни хора от България!

Недопустимо е да се повдига още веднъж тематиката за увеличение на оптималния застрахователен приход. Това декларират в обща позиция организациите на бизнеса в ИТ сектора - БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер, съобщи Екон.бг.

Единственият вносител на такова предложение е Българска социалистическа партия. В план на водача й Корнелия Нинова и нейни сътрудници се предлага този предел за 2023 година да се усили от сегашните 3400 лева на 4200 лева Най-масово тази ставка визира таман ИТ бранша поради високите заплати там. Тя се отнася и за мениджъри в разнообразни сектори.

Преди година по концепция на кабинета " Петков " оптималният предел бе внезапно вдигнат като той влезе в действие от 1 април - дружно с постоянния бюджет за 2023 година Тогава бизнесът още веднъж стачкува с главния си мотив, че прави бизнес проектите си през есента и желае да знае авансово тази ставка, а не тя да се трансформира при почнала към този момент финансова година. Тогавашният финансов министър месеци наред отхвърляше да разисква тематиката с сектора, това направиха представители на " Демократична България ", част от съдружното ръководство, които по принцип са срещу повдигането на налозите и осигуровките. Преди година ИТ бизнесът не официализира недоволството си и никоя организация не приказва намерено за казуса преди приемането на покачването.

Намираме за неприемливо въобще тематиката да се слага в общественото пространство, изключително на фона на отсъстващ повсеместен план за народен бюджет - без никаква ясна политическа визия за справяне със комплицираната икономическа обстановка и без ограничения за стимулиране на високотехнологичната промишленост като мотор на изваждането от икономическата рецесия на страната, пишат в този момент организациите.

Посочват, че са поредни в отстояването на тезата си, че увеличение на прага е удар върху междинната класа в България, която е гръбнакът на българската стопанска система.

Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от изобретателните хора, заети във високотехнологичната промишленост, които и без друго с доста старания и без никаква поддръжка от страната съумяваме да задържим да работят в български компании и да заплащат налозите и осигуровките си у нас, пишат организациите.

По-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели възрази против концепцията.

ИТ браншът припомня, че и сега всеки ангажиран във високотехнологичните промишлености основава висока добавена стойност и способства за държавния бюджет три пъти повече от междинното за страната под формата на налози и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните промишлености движат потреблението в редица други браншове като търговия, туризъм, бизнес с парцели, забавление, просвета и мн. други, показват организациите.

" Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че триумфът на високотехнологичната промишленост не е даденост. Високият й напредък към сегашния миг не трябва да ни успокоява, защото, работейки най-вече за експорт, тази промишленост е мощно повлияна от международните трендове. А там към този момент се вижда стесняване на растежа във всички браншове, което неизбежно ще се отрази през 2023 година и в България ", предизвестява бизнесът.

Напомнят, както и преди няколко месеца, че доста от прилежащите страни са подхванали ограничения, с цел да дадат опция на високотехнологичните си промишлености да запазят темпото на развиване посредством целенасочени политики, окуражаващи развойната активност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за фирмите и чиновниците.

" На този декор в България единственото " решение ", което хрумва на политиците, е да усилят оптималния застрахователен приход, задоволявайки само тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес ", акцентират от сектора.

Обявяват, че са отворени да дискутират ограничения за изсветляване на сивата стопанска система и оферти за това по какъв начин равнищата на обезпечаване в България да са съответни на услугата, която се получава в подмяна, без обаче да се позволява каквато и да е голословна смяна в данъчно-осигурителната рамка.

В противоположен случай, съгласно тях, ще бъде подложена на тестване дребната зараждаща се междинна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР