Недохранването защитава организма от болести и стареене, пише норвежкото издание

...
Недохранването защитава организма от болести и стареене, пише норвежкото издание
Коментари Харесай

Разкриха неочаквана тайна на младостта и дълголетието

Недохранването пази организма от заболявания и стареене, написа норвежкото издание, като се базира на екип учени.

Както изяснява американският биолог Мичъл Лий от Вашингтонския университет, става дума за основополагащ биологичен механизъм за контролиране на процеса на стареене. Лий и сътрудниците ѝ са изследвали катогенната, нискобелтъчната и разтоварващата диета, периодическото недояждане и храненето с ограничение по време. И открили непредвидена загадка на здравето и младостта.

Изследователката отбелязва, че периодическото недояждане е било тествано върху животни и е дало многообещаващи резултати. Освен това животът на мишките по време на опита се удължил от диета, имитираща недояждане. Учените считат, че по време на недояждане има инхибиране на протеина mTOR. Изследванията демонстрират, че гладуването, диетите с ниско наличие на въглехидрати и понякога строго постене могат да доведат до по-дълъг и по-здравословен живот.

Според Лий следва учените да изучат връзката на гладуването с възрастовите промени.

По-рано съветски академик назова храненето, менталното здраве и физическите натоварвания за тайните на дълголетието. Според геронтолога и лекар на биологичните науки Алексей Москалев от Руската академия на науките тайната на дълголетието се състои от три съставки и в случай че се придържате към тях, можете да доживеете до дълбока напреднала възраст.

Първата е храненето . Геронтологът поучава да се понижат бързите въглехидрати в диетата: сладкиши, сладкиши, бяла захар, пълномаслено мляко и бял ориз. Москалев поучава да се заобикалят пържени храни, като два пъти седмично в менюто се включат риба и морски блага.

Втората загадка на дълголетието е физическата интензивност . „ Аеробиката за най-малко 30 минути дневно ще разреши да се снижи спадът на подобен маркер за стареене като оптималната консумация на О2. Занимавайте се с муден джогинг, бързо вървене, танци, плуване или спорт навън “, споделя Москалев и прибавя, че е належащо да се тренира и равновесието, а също да се вършат тренировки за разпъване.

Третият съставен елемент на дълголетието е психологичното здраве . То съгласно специалиста може да се ускори благодарение на медитация, разходки измежду природата, музика, филми и книги. Специалистът също по този начин поучава да не забравяме за съня - седем до осем часа дневно.

Друг съветски диетолог – Олга Лозовая - показва типовете храни, които ще оказват помощ на тялото да остане в тонус и да наподобява по-младо. Тя поучава да се ядат пълнозърнести храни или даже пуканки. Диетологът обръща особено внимание на високото наличие на протеини в менюто. За да забавите намаляването на мускулната маса, би трябвало постоянно да консумирате протеини, най-малко 30 грама пилешко, риба или фасул на ден.

 

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР