Недобросъвестното отношение към пъстрите детски люлки, шарените огради, беседките, както

...
Недобросъвестното отношение към пъстрите детски люлки, шарените огради, беседките, както
Коментари Харесай

Щети за десетки хиляди нанасят вандали на детските площадки в Стара Загора

Недобросъвестното отношение към пъстрите детски люлки, шарените огради, беседките, както и спортните стадиони в Стара Загора се оказва най-големият проблем за екипа на звено „ Озеленяване и комунални действия “ на Община Стара Загора. През предходната година, към него бе образувана работна група, която като се изключи че се грижи за приветливостта и сигурността на оборудванията за отдих и спорт, прави и постоянни огледи из града и се отзовава по сигнали на жители, оповестяват от община Стара Загора.

„ Няколко са значителните проблеми, които се равняват на десетки хиляди левове – всеобщо се чупят малки врати на детски площадки, оградни фризове, фрагменти на катерушки и пързалки. Разбира се, има и обезценка, която е неизбежна, само че е в надалеч по-малки стойности от съзнателното рушене “, споделят от звеното. „ 5 индивида сме, опитваме се да обхванем проблематичните места в целия град. Успяхме да демонтираме най-опасните беседки и люлки - тези на ул. „ Христо Ботев “ и „ Стара планина “, в кв. „ Зора “. Покривите им бяха трансферирани в нашата база, а по-късно ремонтирани. Погрижихме се за оборудванията на ул. „ Света Троица “ №61, бул. „ Цар Симеон Велики “ №286 и на ул. „ Майор Кавалджиев “ №105 “, сподели инж. Методи Губеров, който е част от групата на „ ОКД “.

Те са създали и собствен вид на структура за подсилване на окачването на малките врати и пантите, които са най-често жертва на набезите. Така се понижава и доста времето за ремонт и монтаж, което съгласно чиновниците също е значимо. „ Унифицираме ги, изработихме си наш вид, който в същото време е първокласен, на ниска цена и е бързо решение, с цел да не се основават причина за произшествия. За предходната година оправихме 47 малки врати на 14 детски площадки. Има и още толкоз подготвени за монтаж. 157 фриза бяха доставени и боядисани от нас – опитваме се много действия сами да вършим, с цел да не харчим ненужно средства “, заключи инж. Губеров. Той добави, че по този метод се пази главната функционалност на звеното – с изключение на замяна на към този момент счупени елементи, да се създават и инсталират детайли с по-голяма издръжливост, с оглед недобросъвестното отношение към тях. По-широки гредички са сложени на катерушките в кв. „ Железник “, на ул. „ Никола Петков “ и в Станционната градина. Предстои да се подменят и още.

За потребностите на звеното са обезпечени с изключение на принадлежности, съоръжение, само че и база, където се откарва и ремонтира всичко, което има потребност. Служителите са безапелационни, че кипи работа съвсем непрекъснато, без значение от сезона.

Често имат за задача да ремонтират и пейки, скамейки, спортни площадки, тъй като те също не биват подминавани от актове на вандализъм. „ 185 линейни метра счупени фрагменти и фризове сме положили досега. Подменяме оградни пана и настилка на спортните кътове. Опитваме се да бъдем потребни на всички места, където има потребност. Радваме се, че множеството хора вършат забележки, подават сигнали и се стараят да опазят направеното от общината и да го употребяват на драго сърце “, обясниха от „ ОКД “.

Неразумна се оказва употребата обаче на люлките за най-малките. Често жители алармират за младежи и младежи, които употребяват клатушките, макар че са очевидно надраснали оказаната на площадката целесъобразна възраст за това. Предстои да се слагат такива табели на местата, на които липсват.

Добрата вест е, че без значение от честите недоволства, от недобросъвестното отношение на някои жители, всички сме безапелационни, че децата ни имат потребност от място за игра, обобщават от „ ОКД “. Те означават, че единствено за последните 8 година са построени към 60 такива пространства – част от които с общински средства, а други по европрограми. В плана за Бюджет 2019 има заложени 100 хиляди лв. за построяването на нови кътове за игра и спорт. „ Ремонтите след вандалски прояви обаче не се покриват от гаранциите, които ни дават компаниите, те излизат от общината, по тази причина е нужно да ги пазим, те са наши, на нашите деца “, приканва началникът на звеното Николай Стоев.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР