Неделчо Неделчев е избран за главен изпълнителен директор и председател

...
Неделчо Неделчев е избран за главен изпълнителен директор и председател
Коментари Харесай

ПИБ търси чуждестранни инвеститори

Неделчо Неделчев е определен за основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на Първа капиталова банка през май 2017-а. През интервала 2007-2012-а той бе член на надзорния съвет на кредитната институция, а през 2013 година управлява плана за придобиването на "Юнионбанк " ЕА. До вливането й в ПИБ е член на надзорния й съвет.

Започва кариерата си в брокерска къща "Авал Ин ". От 1997 година е финансов анализатор в "Първа финансова брокерска къща ", а скоро по-късно става началник на отдел "Анализи ". През 2001 година към този момент е един от нейните шефове. През 2003 година е назначен за заместник-министър в Министерство на превоза и известията, а в интервала 2003-2005 година е бил заместник-председател и ръководител на съвета на шефовете на "Българска телекомуникационна компания " АД. От септември 2005 година до март 2006 година Неделчев е консултант на министъра на държавната администрация. През професионалната си кариера той е взел участие в ръководството на редица сдружения с активност в енергийния и в телекомуникационния бранш в България, както и на работещи такива в региона на финансовото консултиране.

Г-н Неделчев, удовлетворен ли сте от постигнатото от ПИБ през 2019 година Какъв е вашият прочит на финансовите резултати на банката?

- Първа капиталова банка изпраща една сполучлива година. Отбелязваме растеж както на основни за нас пазарни позиции, по този начин и на финансовите ни индикатори. Към края на третото тримесечие активите на банката надвишиха 10 милиарда лева на консолидирана база. От началото на годината до края на месец септември портфейлът ни с отпуснатите потребителски заеми се е нараснал със 108 млн. лева, което ни слага измежду топ 3 на банките по растеж. Отпуснатите ипотечни заеми са се нараснали със 110 млн. лева за същия интервал. С съвсем 10% се усилва и кредитният ни портфейл към дребния и междинен бизнес. В същото време затвърдихме позициите си като желаната банка от семействата за техните спестявания.

Предложихме и няколко напълно нови за българския пазар услуги като новаторската опция за осъществяване на разплащания с часовник - Garmin Pay. С нея желаеме да отговорим на модерния и постоянно забързан метод на живот, който водят нашите клиенти. Също по този начин Fibank стана и първата банка в България, която предложи на своите клиенти опцията да употребяват услугата Apple Pay. Благодарение на нея всеки клиент на банката, притежаващ дебитна или кредитна карта Mastercard, може да я добави към Apple Wallet и да прави бързи, комфортни и сигурни мобилни заплащания.

Всичко това оказа помощ да увеличим интензивността си в трансакционния бизнес, а оттова и да генерираме растеж от 4,6% на чистите си доходи от такси и комисиони. Нетният лихвен марж, който осъществя банката, се резервира резистентен във времето и даже надвишава с малко междинния за пазара.

Консолидираната облага на банката преди налози към края на м. септември е близо 80 млн. лева, като отчитаме растеж на годишна база от 23,5%. Според предварителните данни, които имаме, за цялата година имаме лек и предстоящ спад в лихвения приход поради конкурентния напън над лихвите по заеми, само че имаме и растеж на приходите от такси и комисиони, и чакаме да обявим в края на януари положителни и постоянни финансови резултати.

Наскоро УС на ПИБ утвърди два инструмента, които имат за цел да усилят капитала на банката, а обявихте и огромна договорка с неприятни заеми. Бихте ли съобщили повече детайлности?

- В края на предходната година имахме няколко значими вести, които обявихме към обществеността, защото Първа капиталова банка е обществено сдружение и съблюдаваме най-хубавите практики във връзка с бистрота в дейностите на мениджмънта на банката.

През декември 2019 година банката подписа контракти за продажба на необслужвани от физически лица и юридически лица кредитни портфейли с общ размер над 500 млн. лева Продаденият пакет съдържа главно обезпечени вземания. Продажбата е в осъществяване на тактиката на банката за ръководство на необслужвани експозиции.

Също по този начин пласирахме сполучливо емисия от облигации на стойност 30 млн. евро. Облигациите са безсрочни, надълбоко подчинени, необезпечени и неконвертируеми, и ще бъдат включени в капитала от първи ред на банката. Банката има намерение да употребява спомагателния капитал за осъществяване на тактиката си за кредитиране на дребен и междинен бизнес и на жители. Набраната сума от облигационната емисия ще се транспонира в съответствие 1 евро капитал към 6 евро заеми и ще ни разреши да продължим да бъдем конкурентни на интернационалните финансови групи, извършващи активност и в България.

Краткият период, в който бе осъществена емисията от облигации, ни даде сигнал, че ползата измежду капиталовата общественост към банката е огромен. Ето за какво мениджмънтът й реши, че моментът е подобаващ да пристъпим към нарастване на акционерния капитал на банката.

Целта ни е да наберем сред 20 и 200 млн. лв. пресен запас. Първа капиталова банка е обществено сдружение от 2007 година, като тогава реализирахме най-голямото IPO (Първично обществено предлагане) в историята на Българската фондова борса. През последните години финансовият пазар в страната е под натиска на хронична ниска ликвидност. За това има доста фактори и пояснения, само че един от тях е, че той е прекомерно дребен за интернационалните вложители, които търсят вложения в компании с фрий-флоут от порядъка на стотици милиони. С издаването на нови акции от банката ще се разкрие точно сходна опция за привличане на вниманието на непознатите вложители към нашия пазар. Инвестирането в една от най-големите банки в страната е превъзходен вход към българската стопанска система, която през последните години се развива стабилно. Вече беседваме с евентуални вложители, които демонстрират интерес към новата емисия на акции.

В какъв времеви небосвод виждате страната ни като член на ERM II, а след това и на еврозоната?

- България се чака да се причисли към валутния механизъм ERM II още през тази година. Поне такива планове е заявило към този миг държавното управление. На няколко пъти финансовият министър уточни, че това се чака да се случи до края на месец април. Колкото до това какъв брой време ще остане страната ни там, това ясно е посочено в изискванията. Страната претендент би трябвало да взе участие във валутния механизъм ERM II в продължение минимум на 2 години, без съществени отклонения от централния курс на ERM II и без да е осъществено девалвиране на двустранния централен курс на нейната валута по отношение на еврото през същия интервал. Смятам, че надали страната ни би прекарала по-дълго време във валутния механизъм околкото е минимално плануваното по процедурата. През последните 20 години България показва устойчива икономическа непоклатимост даже и в най-бурните времена на рецесия.

Как ще се отрази на банковия бранш прекосяването от лв. към еврото?

- Това ще увеличи доверието в банките и най-вероятно ще усъвършенства техните рейтинги, предоставяйки им достъп до по-добри условия за финансиране. Фактът, че ЕЦБ ще реализира контрол над редовно значимите банки в България, ще сътвори по-висока степен на доверие в обществеността, измежду клиентите и сътрудниците на банките.

От друга страна, влизането в еврозоната ще повлияе ползотворно на цялата стопанска система, ще увеличи цената на всички активи в страната и ще подтиква вложенията, а оттова ще понижи рисковете за кредитиране и ще има позитивен резултат върху бизнеса на банките.

Какви са упованията ви за развиването на стопанската система на страната и кои съгласно вас ще са моторите на растежа й през 2020 година?

- Крайните прогнози за стопански апокалипсис през 2019 година не се сбъднаха, макар забележимото закъснение на международната стопанска система. Някои от икономическите индикатори на страната демонстрираха индикации за закъснение на темпа на напредък, само че към момента е рано да се приказва за нахлуване на икономическия цикъл в нов стадий. Това обаче не се дължи на вътрешни проблеми, а е част от процесите в световната стопанска система. Моите упования са, че 2020 година ще бъде в доста огромна степен близка като напредък до миналата година. Вътрешното ползване ще остане високо и ще продължи да бъде движеща мощ в структурата на Брутният вътрешен продукт. Оттук несъмнено може да се чака и растеж в секторите, които го съпътстват и обслужват. Рекордно ниската безработица, която бе записана в страната през миналата година и растежът на приходите са добра причина в тази посока.

След стабилно повишаване на износа през предходните години, от 2018 година се записва спад, вследствие на понижението на търговията със артикули. Смятам, че през 2020 година той няма да се задълбочи, а по-скоро ще забележим равнищата от миналата година. Очаквам вложенията в промишлеността и в аутсорсинг на бизнес процеси да продължат да бъдат мощни, а пазарът на недвижими парцели да остане постоянен, с рационален растеж на цените. Високото равнище на асимилиране на европейски фондове в инфраструктурата също ще поддържа строителния бранш.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР