Неблагоприятни прогнози за световната икономика на фона на пандемията от

...
Неблагоприятни прогнози за световната икономика на фона на пандемията от
Коментари Харесай

ООН очаква свиване на глобалния БВП с 4.3% през 2020 година и ръст на бедността

Неблагоприятни прогнози за международната стопанска система на фона на пандемията от ковид. Конференцията на Организация на обединените нации за търговията и развиването излезе с нов отчет, съгласно който световният Брутен вътрешен артикул ще се свие с 4.3 на 100 през тази година. Ако рецесията в опазването на здравето продължи със същите темпове и през 2021 година, още 130 милиони души ще живеят в последна беднотия, показват икономистите на международната организация.

Глобалната стопанска система е изправена пред зашеметяващо стесняване с 4.3 % през 2020 г поради отрицателните последствия от COVID-19, показва в собствен отчет Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. В документа се отбелязва, че в случай че здравната рецесия продължи през идната година, спомагателни 130 милиона души ще живеят в последна беднотия. Акцентира се, че въздействието на Коронавирус пандемията не е отмерено – най-тежко наранени са фамилиите с ниски приходи, имигрантите, чиновниците на краткотрайни контракти и дамите, а туристическата промишленост, дребните и междинните предприятия са наранени непропорционално.

Световният индикатор за бедността ще се увеличи с 8.8 %, означават икономистите от Организация на обединените нации, наблягайки обстоятелството, че най-бедните и уязвими страни в света изпитват недостиг на запаси за справяне с пандемията, което ускорява отрицателното ѝ отражение върху живота на хората.

Във финансирането на отговора и възобновяване от пандемията в богатите страни, междинните спомагателни разноски или пропуснати доходи на глава от популацията възлизат на 1365 $, съпоставено със 76 $ в разрастващите се страни и единствено 17.8 $ в най-слабо развитите. Богатите реагираха с огромни избавителни и стимулиращи пакети, до момента в който за по-бедните тези качества са мощно лимитирани и натоварват така и така високите им задължения.

Междувременно американската банка ДжейПи Морган предвижда стесняване на стопанската система на Съединени американски щати с 1 % през първото тримесечие на 2021 година Оценката на капиталовата банка за третото тримесечие на тази година е растеж от 2.8 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР