Неблагоприятни преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение

...
Неблагоприятни преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение
Коментари Харесай

Травмите в детството водят до лошо здраве в зряла възраст и дори ранна смърт

Неблагоприятни прекарвания в детството водят до рисково за здравето държание в зрелост, което може да отключи редица болести като психологични разстройства, сърдечносъдови болести, карциноми и в последна сметка да докара до ранна гибел. Това демонстрират резултатите от двугодишно изследване на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) измежду 600 студенти.

Според изследването прочувствено принуждение в детска възраст са претърпели 40.9 на 100 от интервюираните, физическо принуждение - 28 на 100, полово принуждение - 11.3 на 100. Физически подценявани в детството си са били 9.3 на 100 от участниците в проучването.

Почти една четвърт от участвалите в изследването на НЦОЗА са деца на разведени родители, 10.5% от интервюираните пък са с умрял родител. От всички 600 студенти очевидци постоянно вербално домашно принуждение са 33.7%, а на физическо – 10.2%. Свидетели на физическо принуждение със съществено пострадване пък са били 3.5% от интервюираните.

44.6% от тях са съобщили, че в никакъв случай не са се чувствали разбрани, обект на тормоз от връстници са били 27.3% от интервюираните студенти, в учебни сбивания са взели участие 24.9%.

Пряко на държанието и здравето в зрелост се отразяват физическото, прочувственото и половото принуждение, а индиректно въздействие върху живота на детето оказва неприятната фамилна среда – с един или без родители, при гибел на родител, при общуване с член на фамилията, който използва алкохол, подобен с психологични отклонения или подобен, който е бил в пандиза.

Всичко това в късна възраст може да докара до несъразмерна приложимост на алкохол, тютюнопушене, затлъстяване, както и рисково полово държание.

Д-р Румяна Динолова, специалист в Националния център по публично здраве и разбори, заяви, че съгласно изследването физическото принуждение в детството усилва с 3.6 пъти риска от тютюнопушене в зрелост и с 1.7 пъти риска от корист с алкохол.

Емоционалното принуждение пък покачва риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти, риска от ранна полова интензивност 2 пъти, риска от голям брой полови сътрудници 2 пъти и 1.7 пъти - риска от корист с алкохол.

Данните кореспондират и с резултатите от международни изследвания, като това на СЗО, съгласно което 70% от случаите на ранна гибел измежду хората в зрелост се дължат на държание, образувано във възрастта сред 9 и 19 години, заяви Христо Хинков, шеф на НЦОЗА.

Превенцията на сходно рисково държание е съответно поднесената информация, здравното обучение, както и здравни услуги, подобаващи за младежите – тъй че младежът да отиде в един кабинет и вместо рецензия до получи помощ, разяснява психологът Анина Чилева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР