Небивалата суша удари земеделците, от есенниците едно зърно не е

...
Небивалата суша удари земеделците, от есенниците едно зърно не е
Коментари Харесай

Небивалата суша удари земеделците, от есенниците едно зърно не е поникнало

Небивалата суша удари земеделците, от есенниците едно зърно не е поникнало
Небивалата суша в Югозапада унищожи засадените есенни култури, едно зърно не е поникнало, оплакват се земеделците, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

„ Може да се каже, че тази есен не е имало превалявания със стопанско значение. За съпоставяне през предходната година през септември са паднали 27 литра превалявания на квадратен метър, а през тази година едвам 0.2 л/кв. м., което си е съвсем нула ”, сподели пред БГНЕС Мариета Наумова, началник на хидрометеорологичната лаборатория в Благоевград.

За месец октомври предходната година са паднали 50 литра, а през сегашния едвам 5 л на квадратен метър, което е извънредно незадоволително.

„ Ситуацията с неналичието на превалявания е пагубна за земеделските производители, едно зърно до в този момент не е поникнало, никой не знае дали изобщо това ще стане. Ако зимата е благосклонна към нас, през пролетта нещо може да се избави ”, сподели Димитър Димитров. Той е един от крупните земеделци в Благоевград, засадил е близо 4500 дка есенници-пшеница, рапица и ечемик, основно в радомирското поле.

Димитър Димитров е на 65 години, само че такава суша не помни.

„ Сега и да паднат превалявания, в случай че температурите се намалят - отново нищо няма до поникне. Надявам се зимата да е мека, другояче загиваме ”, споделя Димитров. Той напомни, че предходната година влагата унищожи посевите, защото три месеца безусловно били „ под вода ”, което унищожило 30-40 на 100 от засятото. Тази година пък сушата за производителите е цялостна злополука.

„ Валеж даже и до 10 литра на квадратен метър не взема решение въпроса, защото еднометровият пласт на почвата е изсъхнал, като изорем на 30-сантиметрова дълбочина е изсъхнало като барут, с цел да тръгнат посевите са нужни 30-40 литра дъжд ”, изясни Димитров.

Според него оранта сега е невъзможна даже и с удълбочители, които се слагат на тракторите, други сътрудници пробвали, само че си унищожили си техниката, плуг в почвата не може да влезе, по този начин работата на полето е спряна.

„ От 20 юли насам не е имало дъжд, и да е имало някъде превалявания в дребни количества, то водата още с рухването си се изпарява, камо ли да има влага за поникване на зърното. А дали ще се съсипе изцяло реколтата зависи от това каква ще бъде зимата. Ако е мека - има някаква вяра ”, акцентира земеделският производител.

По-малките аграрни производители, отглеждащи до 50 дка есенници тази година изобщо не са си правили труда да сеят, защото оранта поради сушата е невъзможна.

„ През втората половина на ноември се предвиждат превалявания и усъвършенстване изискванията за протичане началните етапи от вегетацията на зимните култури. През този интервал развиването на културите ще се реализира при средноденонощни температури близки до климатичните правила. В края на ноември при пшеницата и ечемика ще доминира фаза „ трети лист ”. В част от Дунавската низина, при дребна част от засетите в агротехнически период зимни житни култури, които през октомври поникнаха и образуваха 1-2 лист, ще се следи фаза „ братене ”. Фаза „ покълване ” ще протича при по-късно засетите ноемврийски посеви. При рапицата ще се следи листообразуване. Малка част от посевите, засети при започване на есента, до края на ноември ще стъпят при започване на фаза розетка/5-6 лист/ През месеца плануваните негативни минимални температури - до минус 7 градуса, са над сериозните за встъпилите във фаза покълване житни култури ”. Това гласи прогнозата на Дукена Живкова, агрометеоролог в Национален институт по метеорология и хидрология. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР