Небивал ръст на възстановения от Националната агенция за приходите (НАП)

...
Небивал ръст на възстановения от Националната агенция за приходите (НАП)
Коментари Харесай

22 фирми си върнали от НАП с 300% повече ДДС заради износ

Небивал растеж на възобновения от Националната организация за приходите (НАП) Данък добавена стойност на фирми-износители натискат надолу приходите от Данък добавена стойност в бюджета. Това излиза наяве от бюлетина на финансовото министерство за осъществяването на приходите и разноските към края на април.

На фона на общ спад на приходите от Данък добавена стойност от 2.8% и при растеж на износа от 13.8% към февруари Национална агенция за приходите регистрира над 18% растеж на заявения Данък добавена стойност за възобновяване от експортьори.

Възстановеният Данък добавена стойност на експортьори към 30 април 2023 година е 2.26 милиарда лева, което е покачване с 350 млн. лева (18.3 %) по отношение на същия интервал на миналата година, оповестява МФ. " За интервала при 22 сдружения е регистриран растеж над 10 млн. лева на заявения за възобновяване Данък добавена стойност. Само от тези сдружения заявеният за възобновяване Данък добавена стойност е 760 млн. лева, което е с 584 млн. лева (ръст от над 300 %) повече по отношение на същия интервал на предходната година. Основната активност на тези сдружения е търговия с горива, електрическа енергия, специфична продукция и медикаменти ", оповестява финансовото министерство. В същото време износът на минерални горива и масла е повишен с едвам 1.4% по данни към края на февруари на Националния статистически институт.

Темата с големия Данък добавена стойност за възобновяване породи със мощните растежи на износа на някои артикули като горивата и тока предходната година. За 2022 година Национална агенция за приходите регистрира 11.6 милиарда лева възобновен Данък добавена стойност, което е растеж от 3.9 милиарда лева (50.8%) спрямо 2021 година От годишния доклад за активността на данъчната организация за 2022 година стана ясно, че единствено на едно сдружение страната е възстановила с 605 млн. лева повече Данък добавена стойност спрямо 2021 година От Национална агенция за приходите изрично отхвърлиха да назоват името му, само че прецизираха, че става дума за експорт на ток.

Не е ясно обаче за какво наклонността към мощен растеж на Данък добавена стойност за възобновяване продължава и в този момент, когато цените и количествата на изнесените горива и ток са доста намалени.

Това обаче въздейства на общите приходи от Данък добавена стойност, които понижават с 2.8% или 143.5 млн. лева по отношение на април 2022 година Специално приходите от Данък добавена стойност от импорт са надолу със 7%. Намалението е най-голямо при вноса на горива, промишлени доставки и транспортно съоръжение.

" Влияние върху постъпленията от Данък добавена стойност от импорт оказват цената на суровия нефт, количествата на внасяните артикули за междинно ползване (черни, цветни метали и др.), курсът на щатския $ по отношение на еврото и други ", изяснява финансовото министерство. По негови данни през последните месеци има спад на заявения Данък добавена стойност при импорт по съвсем всички групи артикули с изключение да вземем за пример на храните.

Събраният Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната е на практика на равнището от предходната година – близо 3 милиарда лева към края на април, като една от аргументите е точно, че Национална агенция за приходите регистрира сериозен растеж на заявения Данък добавена стойност за възобновяване от експортьори.

Друг проблем за събираемостта е понижената на 9% ставка на Данък добавена стойност за парното и природния газ, въвеждането на нулева ставка за самун и брашно, както и нарастването на прага за регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева от 1 януари 2023 г.

Бюджетният недостиг е повишен до 1.2 милиарда лева или 0.6% от Брутният вътрешен продукт в края на май, което е утежняване на бюджетното салдо с към 1.8 милиарда лева в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съобщи Mediapool.bg. Тогава фискът беше на остатък от 600 млн. лева, сочат още данните на финансовото министерство. Министър Росица Велкова разгласи, че на този стадий няма място за утешение, че прогнозата за 6.4% касов недостиг в бюджета в края на годината няма да се сбъдне, тъй като огромното струпване на разноски всекидневно е през втората половина на годината.

Към края на май общите доходи в бюджета нарастват с 8.6% на годишна база, до момента в който разноските се усилват със 17%, сочат данните на МФ. След 1 юли тази ножица ще се разшири поради повдигането на пенсиите с нови 12%, а също и поради ускоряването на капиталовите разноски. " Ако държавното управление извърши напълно заложената финансова стратегия от близо 11 милиарда лева, удостоверяваме прогнозата на МФ, че при равни други условия дефицитът в бюджета в края на годината ще бъде сред 11 и 12 милиарда лева, а в случай че извърши вложения за към 6.5 милиарда лева, дефицитът ще е към 7 милиарда лева ", изясни в бюджетната комисия членът на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Изпълнението на финансовите разноски тази година върви по-добре от предходната, излиза наяве още от данните на МФ. Към края на април те възлизат на 1.3 милиарда лева, което е с към 350 млн. лева повече спрямо 2022 година Тази година е решаваща за работата по европроектите, тъй като е крайна за разплащанията за остарелия програмен интервал (2014 – 2020 г.). " По това перо оставащите средства за разплащане са 4.1 милиарда лева, които, в случай че не бъдат усвоени, ще би трябвало да се върнат в европейския бюджет ", изясни министър Велкова. Тя добави, че още 1.3 милиарда лева са планувани за разплащания по Плана за възобновяване и резистентност, чието осъществяване към този момент е в ход.

Междувременно в четвъртък депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание единомислещо одобриха и двете импортирани от служебното държавно управление краткотрайни решения, които ще закрепят работата на фиска в изискванията на неприет бюджет и след 10 юни. Предстои разглеждането им и в пленарна зала.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР