Не знам какво ще стабилизира служебният министър на енергетиката –

...
Не знам какво ще стабилизира служебният министър на енергетиката –
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Енергетиката няма нужда от стабилизиране

Не знам какво ще стабилизира служебният министър на енергетиката – това съобщи някогашният енергиен министър Теменужка Петкова пред медиите в централата на някогашните ръководещи от ГЕРБ, откакто по-рано през днешния ден наследилият я на поста Андрей Живков оповести данни за растяща задлъжнялост на БЕХ и проблеми и липса на промени в съществени предприятия в системата.

Петкова акцентира, че холдингът по правилник е финансов, а не действен и главната му задача е да подкрепя дъщерните сдружения, а не да развива стратегически планове. Според нея е „ груба неистина и операция, бих споделила – измислица “ за изказванието, че в министерството не са следвани политики в региона на енергетиката.

Като доказателство за добре свършената работа тя уточни, че кредитната организация „ Фич “ на два пъти е вдигнала кредитния рейтинг на БЕХ. Екипът на Петкова в последните си дни в министерството е събрал и данни за бранша в интервала 2014 година – 2020 година Към 31 декември 2014 година холдингът е бил на 274 млн. лв. загуба, а в края на предходната година – с 280 млн. лв. облага, уточни тя, само че не пожела да даде разбивка по сдружения – от думите на Живков ясно се разбра, че под шапката на БЕХ има както печеливши компании, по този начин и мощно задлъжнели.

Единствено във връзка с Националната електрическа компания Теменужка Петкова означи, че компанията през 2014 година е била на 586 млн. лева загуба, а в този момент с 46 млн. лв. облага. Отново не стана ясно дали тези данни включват възможни отговорности към БЕХ и страната, които съгласно служебния министър са в размер на 2 милиарда лв..



Теменужка Петкова разгласи, че ГЕРБ постоянно са защитавали въглищните централи, защото „ без тях българската енергийна система няма да издържи “, като това беше отговорът на изказванията на Андрей Живков, че предходната власт не е направила нищо за Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ и все по-скъпите квоти, които би трябвало да заплаща поради европейските правила, които няма изгледи да се трансформират.

Не към Европа, а към КЕВР насочи Петкова тематиката за продължението на „ Турски поток “ през българска територия, тежкия финансов резултат от строителството му върху „ Булгартрансгаз “ и подозренията на служебния министър, че разширението на газопреносната мрежа ще бъде рентабилно в оповестените периоди.

Бившият енергиен министър уточни, че Комисията по енергийно и водно контролиране е приела норма за възвръщаемост, в която е посочено какви би трябвало да са приходите и разноските, с цел да се върне инвестицията в границите на 10 година Тя обърна внимание и че тръбите, все още заети дълготрайно от „ Газпром “, ще могат да се употребяват най-малко 35 година

„ Енергетиката е извънредно значим структуроопределящ бранш, обвързван с националната сигурност и всеки, който приказва небивалици, би трябвало да знае, че ще му бъде търсена отговорност “, съобщи Теменужка Петкова, която след края на ревюто си напусна залата за брифинги без да отговори на нито един от многочислените журналистически въпроси. Обяснението – това не било брифинг, а изказване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР