Не забравяйте да ползвате слънцезащитаДерматологът на LifeOnline.bg ни разказва какво

...
Не забравяйте да ползвате слънцезащитаДерматологът на LifeOnline.bg ни разказва какво
Коментари Харесай

ТОП 5 киселини, използвани в козметологията и как да ги употребявате правилно?!

Не забравяйте да ползвате слънцезащита

Дерматологът на LifeOnline.bg ни споделя какво съставляват хидрокси киселините, по какъв начин оказват помощ да се оправяме с кожните недостатъци и по какъв начин да ги използваме вярно.

Киселини в козметиката

Най-популярните киселини за грижа за кожата са алфа хидрокси киселините (AHAs) и бета хидрокси киселините (BHAs) - те са химически ексфолианти и се употребяват необятно в продуктите за грижа за кожата. Киселините проникват в повърхността на кожата и отстраняват мъртвите кафези, усъвършенстват текстурата и тонуса на кожата, вършат я по-сияйна, понижават пигментацията и фините линии и отпушват порите. В взаимозависимост от концентрацията ексфолиращият резултат може да бъде лекомислен или мощно изразен.

Най-използваните киселини в козметологията:

Гликоловата киселина (AHA) освен ексфолира мъртвите кожни кафези, изравнява тена на кожата, понижава пигментацията, понижава бръчките, понижава признаците на стареене, само че също по този начин понижава порите и акнето.

Млечната киселина (AHA) не прониква в кожата толкоз надълбоко, колкото гликоловата киселина, само че обезпечава нежно ексфолиране и хидратация.

Салициловата киселина (BHA) прониква в порите и ги почиства от мъртвите кафези и насъбрания там себум. Подходящ е за смесена, мазна кожа, склонна към пъпки. Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, тази киселина се употребява необятно при лекуване на акне.

Полихидрокси киселини (PHA). Те имат по-големи молекули, тъй че не проникват толкоз надълбоко в кожата, предизвикват по-малко раздразнение, само че обезпечават преимуществата на AHA. Използва се за понижаване на признаците на стареене.

Азелаинова киселина. Не е нито AHA, нито BHA, само че има леки ексфолиращи свойства, антиоксидантно и антибактериално деяние, озарява кожата, облекчава зачервяванията и възпаленията. Използва се за лекуване на розацея, акне и пост-акне.

Как да употребявате тези артикули вярно?

Продуктите за грижа за кожата на киселинна основа би трябвало да се употребяват съгласно напътствията на опаковката.

Препоръчително е да започнете с артикули с по-ниска централизация на киселина и последователно да увеличите честотата на приложимост, с цел да избегнете прекалено раздразнение.

Когато купувате нов артикул за грижа за кожата, първо би трябвало да го тествате върху дребен сектор от кожата (като предмишницата или зад ухото) за няколко дни, с цел да се уверите в поносимостта, преди да го приложите върху цялото си лице. Това е изключително значимо за хора с сензитивна кожа.

Препоръчително е да внимавате да не употребявате прекалено много киселинни артикули, защото те могат да причинят прекалено раздразнение. В допълнение, продуктите, съдържащи ретинол, в композиция с такива, съдържащи киселина, също могат да причинят раздразнение.

Когато употребявате ексфолианти, съдържащи киселина, би трябвало да обърнете внимание и на овлажняването на кожата.

Не забравяйте да употребявате слънцезащитни артикули, защото кожата ви става по-чувствителна към слънцето. В противоположен случай има заплаха от хиперпигментация.

2-3 дни преди посещаване при козметик избягвайте потреблението на артикули, съдържащи киселина.

Ако се съмнявате, не забравяйте да се консултирате с кожен лекар или козметолог, с цел да изберете оптималната процедура за грижа за вашата кожа.

Киселинните артикули не би трябвало да се ползват върху повредена или раздразнена кожа. Освен това би трябвало да се има поради, че има артикули, съдържащи киселина, които не са подобаващи за приложимост по време на бременност.

Къде да търсим киселини?

Хидрокси киселините (AHA и BHA) се съдържат в разнообразни концентрации в продуктите за грижа за лицето и тялото - пилинги, измиващи гелове, скрабове, маски, тоници, серуми, кремове и някои артикули за грижа за тялото.

Преди да ги употребявате е целесъобразно да се консултирате с вашия доктор или фармацевт, с цел да изберете верния артикул за вашия кожен проблем и режим на грижа за кожата.

В аптеките се предлага необятна гама от дермокозметика, която освен се грижи за кожата, само че и я лекува. Дермокозметиката има удобен резултат върху дълбоките пластове на кожата, като предизвиква нейната хидратация и регенерация, а също по този начин има антиейдж резултат. Препоръчва се както за хора без кожни проблеми, по този начин и за такива, които имат характерни кожни проблеми като розацея, атопичен дерматит, псориазис, акне и други кожни болести.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР