Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният

...
Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Краят на извънредната епидемична обстановка не е край на пандемията

" Не всичко отпада. Има неща, които не престават - като граничният надзор, който е по друга разпоредба, редица ограничения, свързани с организацията на работа в болничните отделения, спомагателните средства за работа на първа линия. Засега са заложени три месеца, в случай че всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, тъй че да няма действителен спад на заплатите на медиците ", сподели пред Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

За граничния надзор той изясни, че се отстранява разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига индивидът да има документ - за имунизация, преболедуване или негативен тест.

" Ако нещата вървят добре, идната стъпка ще бъде да премахнем и това условие ", добави доцент Кунчев.

" Ковид отделенията ще продължат да съществуват в огромните лечебни заведения. Макар че темпът на спад и там продължава, въпреки всичко има хора, които се нуждаят от лекуване ", разясни държавният здравен контрольор.

" Прекратяването на изключителната епидемиологична конюнктура не е преустановяване на пандемията. Не са равнозначни. И самите експерти в тази област са задоволително изтощени и желаят да се върнат към естествения живот - значимото е да го създадем интелигентно и безрисково ", безапелационен е той.

" Не са доста оптимистични нещата в Европа - има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че - деликатно с разпускането. Мисля, че това, което беше подхванато в този момент ситуацията го разрешава, тъй като 4 страни в Европа в този момент сме с най-ниска заболеваемост, само че огромният проблем е, че сме с минимум имунизирани. Малко над 2 милиона ваксинирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост - стават 4. Все отново ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрестанно би трябвало да имаме едно мислено. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане по този начин. Затова и не се отхвърляме от акцията за имунизация. Едва в този момент се прави нещо професионално, свястно и ориентирано. Усилията би трябвало да продължат. Вървим по максимата - по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ", допълби доцент Кунчев.

" Има разлика сред това какво споделят специалистите и какви са политическите решения - това е явно. Понякога ние сме ограничавали и предложили на политиците да не са толкоз крайни - когато уплахата беше доста висока и противоположното - с цел да не пречим на стопанската система и туризма, тъй като ние виждаме, че пречим ", добави доцент Кунчев.

По думите на доцент Кунчев, от тук нататък би трябвало да има три неща, които да продължим да вършим:

" Да не пада равнището на контрол, което значи да се вършат задоволително проучвания, да се подвига равнището на имунизация, обикновените ограничения като обществена отдалеченост и персонална хигиена да продължат да се съблюдават ".

" Най-голямата неточност в статистиката и епидемиологията е да вземеш един период от времето и на тази база да правиш изводи. Това, че сега сме с добра заболеваемост, нищо не значи. Ако видите окончателния до тук брой - над 36 000 умряли, 94,5% от тях са неимунизирани. Каква по-очевидна статистика за ролята на имунизацията ", добави доцент Кунчев.

" Засега няма ваксина, която да е съобразена с най-новите разновидности на вируса ", заяви той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР