Не всичко, което правим, е най-доброто за нас. Поради различни

...
Не всичко, което правим, е най-доброто за нас. Поради различни
Коментари Харесай

Искате ли да се отървете от вреден навик? 4 стъпки, с които да го направите

Не всичко, което вършим, е най-хубавото за нас. Поради разнообразни аргументи и условия човек може да развие нездравословни привички. Ако вие самите имате подобен, от който желаете да се откажете, вижте по какъв начин може да го извършите сполучливо.

Не съществува човек, който да няма най-малко един неприятен табиет. Закъсняване, невъздържание с кофеина, преяждане, недоспиване, самокритичност, безогледно харчене на пари – описът е безконечен. Това, че имате неприятен табиет обаче напълно не значи, че сте обречени за цялостен живот. Може да поемете надзор над своите дейности и да се самоусъвършенствате.
Защо развиваме нездравословни привички?
Всичко се свежда до мозъка. Най-просто казано навикът е нещо, което вършим поредно – без значение дали е положително или неприятно за нас. Мозъкът улавя тези дейности и ги прави автоматизирани. Именно това прави отказването от нездравословните привички толкоз мъчно. Повечето неприятни привички са образувани безусловно неумишлено, ето за какво е значимо да стигнем до корена на дадена поведенческа реакция. Някои от тях даже са служили като предпазен механизъм в даден миг от живота.

Когато разглеждате навиците си, вие би трябвало да си зададете въпроса: „ Този съответен табиет нездравословен, потребен или безпристрастен е за мен? “.

 Добави изложение
Колко време лишава, с цел да се отървете от нездравословен табиет?
Тъй като мозъкът не прави разлика сред положителни и неприятни привички, за него е мъчно да се отучи от тях. Ето за какво приблизително са нужни сред 30 и 60 дни, с цел да може човек да се откаже от даден табиет. Формирането на нов табиет също изисква сходно количество време, като то може да бъде и по-дълго, в случай че навикът е обвързван с по-сложно държание.

Често първата стъпка е най-трудна, когато приказваме за унищожаване на нездравословен табиет. Страхът от неуспех е съществена причина за самосаботаж и затваряне в един безконечен нездравословен цикъл. Следващите препоръки ще ви оказват помощ да се отървете от нездравословните привички:
Стигнете до дъното
Човек елементарно може да разпознава нездравословния табиет, който желае да отстрани. Но доста постоянно не може да каже какво в действителност провокира навика. Ето за какво е значимо да се опитате да разпознаете какво съответно нещо задейства навика. Потърсете причинно-следствените модели в живота си. След като към този момент знаете каква е повода, по-лесно може да въведете смяната, която желаете.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР