Не всеки ваксиниран разпространява коронавируса. Много малка част от ваксинираните ...

Не всеки ваксиниран разпространява коронавируса. Много малка част от ваксинираните

Имунолог: Не всеки ваксиниран разпространява коронавируса |

Не всеки имунизиран популяризира ковид. Много малка част от имунизираните могат да станат преносители. Хората, които са имунизирани, имат по-дребен вирусен товар. 

Това съобщи имунологът д-р Велизар Шиваров по Българска национална телевизия. А и в България имунизираните повече съблюдават ограниченията, добави той. 

По думите му в някакъв миг и у нас ще достигнем групов имунитет против Коронавирус-19, само че това ще стане с стойността на 70-100 000 жертви. 

Фактът, че бройката на случаите набъбва с подобен ритъм, ми приказва, че не е правилно изказванието за 1 към 4-5 записани и нерегистрирани болни, съобщи експертът. 

Целта на имунизацията не е да защищава от второ, а от първо заболяване, добави д-р Велизар Шиваров. 

Има съществени научни доказателства, че даже преболедувалите е добре да се имунизират, тъй като построяват доста по-огромна отбрана, изясни имунологът. 

Клетките са обречени в един миг да умрат, тъй като няма потребност от тях. Когато се реваксинираме, ние споделяме на тези кафези-още има потребност от вас, стойте тук и се борете, сподели още д-р Шиваров. 

Той посъветва всички над 60 години да си слагат подсилваща доза ваксина след 6 месеца, а по-младите да обмислят опцията да го създадат след 8 месеца от втората доза. Имунологът акцентира, че имунната ни система също старее, както сърцето и всички органи в тялото ни. 

Източник: offnews.bg