Не виждам светлина в тунела в следващата година или дори

...
Не виждам светлина в тунела в следващата година или дори
Коментари Харесай

Експерт: Цените на автомобилите втора употреба ще продължат да се повишават

Не виждам светлина в тунела в идната година или даже две. Цените на колите втора ръка най-вероятно ще продължат да се покачват на фона на продължаващите разтърсвания с доставките на нови коли, подбудени от рецесията с метали, чипове и впрочем. Това разяснява за Българска телеграфна агенция Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли (АВА). По думите му, голямо търсене на вторичния пазар на коли се следи освен у нас, само че и в страните от Западна Европа. 

" Това беше табу за западняците – там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в рецесия, както и ние. Липсата на нови коли подклажда търсенето на използвани коли. Затова са и толкоз скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да забележим друга обстановка. Цените могат да тръгнат надолу, в случай че спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е доста високо, само че към този миг няма условия за това. В момента в чужбина въпросът стои по този начин – за един автомобил втора ръка са се наредили по 7 – 8 търговци. Ние надали не играем на търг и покачваме сами цената на автомобила, който желаеме да купим, което е доста неуместно ", изясни Доросиев. 

Големите компании избират търговете

" Големи компании, занимаващи се с продажба на коли втора ръка и разполагащи с представителства в разнообразни градове, все по-често избират да продават стоката си посредством търгове. Това, разяснява Доросиев, им подсигурява по-добра облага. Така, в случай че един автомобил се предлага на цена от 5 000 евро, при наддаването тя може да се увеличи до 6 000 и даже 7 000 евро. Все повече български търговци вземат участие в такива търгове и в някои случаи съумяват да закупят стока на добра цена ", регистрира Доросиев. 

90 на 100 от колите в най огромните борси в Перник, София, Дупница и Пловдив са импортирани от Италия, разяснява той. 

" В момента в Италия пазарът е доста огромен. Но следим едно обновяване на пазари като Германия, а и Швейцария, защото швейцарският франк беше много невисок, а сега е много висок. Прави усещане, че от ден на ден коли се внасят и от Франция, което до момента беше табу. В Англия има голям пазар, само че там кормилото знаете е десен, а такива коли съвсем не се търсят у нас ", сподели Доросиев. 

Засилва се вносът на коли от далечна Канада 

Маржовете на $ и рецесията около ковид на процедура са спрели вноса на използвани коли от Съединените американски щати у нас. За сметка на това, от ден на ден търговци оферират коли от Канада. " Там очевидно имат остатък на коли ". Повечето, които се внасят тук, са с леки проблеми, само че макар транспортните разноски и митата, идват на прилични цени. " Канадският пазар сега работи доста добре ", сподели Любомир Доросиев. 

По думите му, България резервира относително положителните си позиции на балкански хъб на пазара за коли втора ръка. Отлив на клиенти по родните автокъщи са следи само от страна на македонците. 

" Македонците забавиха темпото, тъй като чакат отпадането на митата, тъкмо както нашите паднаха, когато станах член на Европейския съюз. Търговците там в този момент вършат това – " дишат постепенно ", с цел да може да са сигурни, че няма да изпаднат в обстановка, в която имат доста коли с платено мито, които не могат да продадат “, сподели още заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на коли.

Без смяна в търсенето на използвани коли в Бургас

По-високите цени на използваните коли и поскъпналите горива не са оказали значително въздействие върху търсенето в бургаските автокъщи, откри инспекция на Българска телеграфна агенция. 

Според търговци, най-търсени остават колите, които изискват минимална поддържка и оферират относително невисок разход на гориво. Дизеловите машини не престават да преобладават пазара у нас, само че към този момент с по-висок Евро-стандарт. Все по-често се купуват и коли с бензинови мотори с инсталирани газови уредби. Изборът от оферти в автокъщите обаче е стеснен. И в Бургас всеобщо се продават коли от Италия и Германия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР