Не виждам основание за промяна на Закона за киното. Това

...
Не виждам основание за промяна на Закона за киното. Това
Коментари Харесай

Банов: След реакциите разширихме списъка със заслужилите творци

 Не виждам съображение за смяна на Закона за киното. Това съобщи в " Тази заран “ по bTV министърът на културата във връзка на апела на стотици кино дейци да се наложи президентско несъгласие върху текстовете, признати на 17 февруари от депутатите. 

Според тях нововъведенията са с " назадничав темперамент “, а схемата за финансиране третира " преференциално комерсиалния триумф “. 

" Не виждам съображение за президентско несъгласие, той ще реши, ще го посъветват. Важни промени се одобриха, които водят до доста повече средства и благоприятни условия за развиването на цялата промишленост “, сподели Банов и посочи, че филмовите дейци би трябвало съответно да посочат какво ги тормози в текстовете. 

Министърът на културата уточни, че измененията, свързани с финансирането, са уравновесени. По думите му са непокътнати схемите за кинопроизводство, като бюджетът им е повишен с 10 млн. лева Той отхвърли изказванията, че измененията ще доведат до административен произвол и корупция в сектора. 

" Киното от 2003 година чака смяна в този закон, всеки има позиция. Като потегли нещата, всеки ще разбере, че е уравновесено и е добре за сектора. Това е все едно аз да напиша едно писмо, че откакто господин Хекимян е станал шеф, това ще докара до по-голяма корупция. Представете си какъв брой е неуместно “, уточни министърът. 

Банов съобщи, че по закона е работено две години, като съвещания са извършени с кино дейците. Той призна обаче, че са били добавени текстове след диалозите и точно това е довело до напрежение в бранша. Министърът допусна, че писмото може да идва по отношение на идните избори. 

Ресорният министър посочи, че единствената точка, която го тормози, е за броя фенове, обвързваща следващо финансиране. Впоследствие обаче броя е била направена алегорична. 

Скандалът с премиите  " Златен Орфей “ 

Списъкът с парични награди за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата получи полярни оценки. 65 са създателите, които бяха избрани за приемане на премиите. 

Банов разяснява, че не вижда проблем, само че след отрицателните реакции описът е уголемен – с изключение на с лауреати от " Златен Орфей “ и с такива от " Мелодия на годината “, " Пролет “ и други, тъй че да се покрият всички заслужили реализатори, музиканти и текстописци. 

" Златният Орфей “ е доста огромно равнище, голяма част от нашите създатели и музиканти са минали от там и са били измежду наградените. Ако първоначално бяхме показали уголемен лист, полемиката щеше да е доста по-голяма “, добави Банов. 

Министърът съобщи, че се е свързал със засегнатите създатели. Допълни, че е разговарял с братя Аргирови, представители на " Тоника “ и ФСБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР