Не виждам момента, в който двете страни ще седнат на

...
Не виждам момента, в който двете страни ще седнат на
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Русия и Украйна не са постигнали целите си, не виждам как ще се седне за преговори

" Не виждам момента, в който двете страни ще седнат на масата за договарянията - и Русия, и Украйна не са стигнали до реализиране на задачите си. Няма опция двете страни да седнат на масата на договарянията за привършване на тази война с необятни геостратегически измерения ".

Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийски конгрес за сигурност, някогашен зам.-министър на защитата.

И добави, че Русия цели да поразява обекти на цивилната инфраструктура на Украйна, като по този начин желае да аргументи премеждия на украинския народ, които ще бъдат счетени от украинското управление като неприемливи, а това ще принуди управлението да седне на масата за договаряния и да одобри изискванията на Русия.

" Дроновете се трансформират в оръжие на актуалните бойни дейности. С тях се основава уверено преимущество на една от воюващите страни. Дроновете са по-евтини, само че има и ограничения за противопоставяне, които са ефикасни. Въпросът в този момент стои по този начин - Украйна да има задоволително военни сили и средства, с цел да може да отблъсне по-нататъшни офанзиви ".

Франция, Съединени американски щати и Германия се договориха за доставка на тежко въоръжение - бойни машини за пехотата, в това число и системи " Пейтриът ".

" Пейтриът " е скъпа система, само че не е основана за битка с дронове, а за самолети, ракети. Основна нейна цел е да защищава Европа от руска военна офанзива. Високоточни системи могат да трансформират положението на войната в интерес на Украйна. Но Западът дълго време не се взема решение да даде такива оръжия, с цел да не пояснява Русия това като замесване на НАТО във войната. Основната задача на НАТО е да не се въвлича Алиансът в тази война. Европейските страни мислеха, че войната е забравено средство за реализиране на цели, само че се вижда, че това не е по този начин. Обаче множеството европейски страни се оказаха с празни хранилища. Европейските общества не бяха подготвени за такава пълноценна поддръжка за Украйна и притискаха водачите да не дават сходни средства ", акцентира Божилов.

По думите му Русия се пробва да реализира надзор върху въздушното пространство на Украйна, което не й се удава, само че с " Пейтриът " Украйна ще успее да управлява и да отбрани пространството си.

" Украйна ще бъде една от новите военни сили в Европа с опит във военните дейности и с съвременни оръжия ", предвижда Йордан Божилов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР