Не, учениците не са дилъри. Защото това, което знаем за

...
Не, учениците не са дилъри. Защото това, което знаем за
Коментари Харесай

Комисар Калин Рачев: Децата прибягват до дрога най-вече заради подражание

Не, учениците не са дилъри. Защото това, което знаем за двата случая от миналата седмица с хванати с дрога в учебни заведения деца е, че и в двата случая се касае за владеене. Не се касае за разпространяване. В този ред на мисли, по-скоро е притеснителна ниската възраст на лицата, които са открити за владеене на опиати ". Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” началникът на отдел " Наркотици " в Групово дело " Национална полиция " комисар Калин Рачев.

По думите му в съответните случаи се касае за 14-15 годишни лица. " Това е притеснителното. Няма статистика за това на каква възраст децата протягат ръка към опиатите, само че това, което сме открили досега е, че става въпрос тъкмо за тази възраст -14-15 години ", акцентира той.
" Но профилът на хората, които продават опиати на деца, е към 20-30 годишни лица. В никакъв случай не може да става въпрос за това, че дребните деца могат да станат дилъри. Това се случва доста рядко. И в множеството случаи е обвързвано със самото разпространяване сред самите деца - да си набират по-лесно дрога за самите тях или по-скоро тя да им излиза по-евтина ", уточни контрольор Рачев. И добави, че в множеството случаи родителите не знаят какво се случва.

Инспекторът уточни, че разпространяването на дрога измежду най-малките " при всички положения не е в учебните заведения, а по-скоро е в регионите към образователните заведения ". " Повече от година, а и преди този момент несъмнено,  сме засилили ужасно доста наличието си в учебните заведения, заради което дилърите някакси сякаш се изместиха по-встрани, в по-широката външна страна на учебните заведения. Защото регионите към учебните заведения са мощно обезпечени със сили на полицията ", категоричне е той.

" Установили сме, че към 68% от младежите прибягват до опиатите само и единствено заради желанието си за подражателство. Оттук нататък към този момент фамилната среда е доста значима и тук не се касае за това дали става въпрос на дете на разграничени родители или не. По-скоро се касае за нездрава фамилна среда и за ценностна система. Също по този начин занижения надзор на родителите във връзка с децата им, неспособността им да вникват в техните проблеми. Лично аз считам, че това са нещата, които обгръщат аргументите младежите да прибегнат към опиатите ", безапелационен е той.

Комисар Рачев акцентира, че делът на откритите случаи все още за онлайн продажба на опиати е релативно дребен. " Това се дължи на обстоятелството, че към момента не са създадени съществени тактики и правила от страна на хората, които популяризират опиати. Основно това се случва в снапчатове, в уеб сайтове за продажба, където нещата са по-завоалирани. Не наподобяват като продажба на опиати ".

На въпрос от кое място децата намират пари, с цел да си купят дрога той уточни: " Те не са и доста скъпи. Една цигара с марихуана варира някъде сред 5 и 10 лв.. Тъй като приказваме за разпространяване, в случай че някое от дечицата реши тази цигара да му излезе без пари, той ще предложи на още 5 деца: " Искате ли да ви купя по една цигара? Ще ви я дам на 6 лв. ". Пък детето ще я купи за 5 лв.. И по този начин като купи на пет деца цигара с един лев надценка от горната страна - мигновено тази цигара ще му е без пари ", разказа схемата комисар Рачев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР