Не, това не е типичният паркинг! Или по-скоро един стандартен

...
Не, това не е типичният паркинг! Или по-скоро един стандартен
Коментари Харесай

Еко активисти ни учат как се подкастрят дърветата

„ Не, това не е типичният паркинг! Или по-скоро един общоприет паркинг се е трансформирал в място за лансиране на една истинска концепция - а точно по какъв начин да не окастряме дърветата в Пловдив. Ние се намираме на първия PARK(ing)Day в Пловдив ” - по този начин Невена Пачеджиева показва събитието, което в края на предходната седмица предизвика пловдивчани. Невена е ландшафтен проектант и обича да приказва за дърветата. И освен - нейна пристрастеност е да изяснява по какъв начин би трябвало да оформяме короните им в градска среда, с цел да са здрави, красиви и, несъмнено, потребни. Затова тя е измежду уредниците на PARK(ing)Day.

Международната самодейност PARK(ing)Day се организира за първи път в Пловдив на 13 септември. В рамките на един ден, Park(ing)Day трансформира обрисуваните паркоместа в разнородни споделени пространства за хората вместо за колите. Засега е имало единствено две сходни прояви и те са били в София. Събитието се провежда от фондация Credo Bonum и тази година е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, дружно с групата „ За дърветата на Пловдив ”. Така общо 20 паркоместа на ул. " Отец Паисий " и ул. " Христо Г. Данов " бяха превърнати от паркинги във краткотрайни " паркове " за 1 ден. Във всяка от въпросните местоположения от гражданско съдружие " ЗАЕДНО за дърветата на Пловдив " сподели на пловдивчани по какъв начин би трябвало и по какъв начин НЕ би трябвало да се оформят короните на дървета в градска среда.

Защо са нужни познания и образование, с цел да поддържаш зелената градска система, обясниха още уредниците. Коментираха се и несъответстващите дейности на общинско дружество " Паркове и градини " и образно бяха показани рационални решения от европейските градове. Проектът получи документ от платформата " Аз, ти и Пловдив " за приноса към по-чиста и по-качествена градска среда.

Инициативата PARK(ing)Day има за цел да преобрази инцидентни паркоместа във краткотрайни градинки, паркове и креативен пространства за хората вместо за коли. Всяка година в събитието се включват деятели, актьори, бизнеси и организации, обединени от сходните разбирания за по-добра и чиста градска среда. „ За нас е значимо жителите да могат да осъзнаят какъв брой по-приятно би било, в случай че в града няма толкоз доста коли. В същото време нашата концепция, дружно с групата „ За дърветата на Пловдив ”, бе да покажем неправилните способи за окастряне на дърветата в града. Както и верни техники и образци от света ”, изясни Невена. На спонтанния паркинг се виждат фотоси от разнообразни местоположения в града, където дърветата са просто обезобразени след „ акция ” погрешно подрязване. Снимките са от ул. „ Богомил ”, също от разнообразни местоположения в „ Кючук Париж ”.

А пред учебно заведение „ Пейо Яворов ” се вижда по какъв начин са решили да окастрят брутално две дървета единствено и единствено да се вижда надписът на учебното заведение, описват от екипа. „ По този метод дърветата умират или остават в неприятно положение. Затова ние се разгласяваме срещу тази кланица. Тя е брутална за дърветата! Проблемът е, че се случва освен в Пловдив, а и на доста други места в страната ”, изясни Невена Пачеджиева.

В задатък тя описа за още една самодейност на групата. „ Заедно с ланшафтни архитекти, арбористи, еколози и преподаватели от Лесотехническия университет сме се заели да изработим „ Наръчник за оформяне на дървета ”. Той ще бъде поднесен на наличен и понятен език. След това ще го разпространим, с цел да може всеки да го прочете е употребява. Важно е това четиво да доближи и до служащите на Оперативна програма „ Паркове и градини ”, ще е потребно в ежедневната им работа ”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР