Не търсим ново семейство, търсим своя произход.Този своеобразен призив на

...
Не търсим ново семейство, търсим своя произход.Този своеобразен призив на
Коментари Харесай

За да е ясен произходът: депутати предлагат отпадане на тайната на осиновяване

Не търсим ново семейство, търсим своя генезис.

Този самобитен апел на хилядите осиновени хора, които не познават биологичните си родители, години наред не среща отговор и поддръжка при опитите да се прокарат промени в законодателството, които да им дадат опция по по-лесен метод да схванат кои са техните родители и какъв е техният генезис.

в Семейния кодекс, импортирани от депутати от " Продължаваме промяната Демократична България " и ГЕРБ, предходната седмица плануват поредност от промени, измежду които са отпадане на тайната на осиновяване и анулация на на опцията за преустановяване на осиновяването, разговорно известна като разсиновяване. Подобни промени бяха импортирани в края на живота и на предходния парламент от депутати от " Продължаваме промяната ", само че до разглеждането им не се стигна.

Вносителите споделят, че измененията са значими, тъй като се поправя неправда, засягаща доста хора. За юристи предлаганите текстове са дълго предстоящи и належащи - до момента хората са стигали до отговора на въпроса кои са техните родители най-често по " втория метод ", а поради съществуването на текста в закона, че тайната се разкрива при значими условия, правосъдната процедура по такива проблеми е разнопосочна и внася още по-голяма неустановеност. За психолозите пък наредбите са от основно значение, защото осъзнаването на произхода е доста значимо при образуване на идентичността.

" Тази тематика стана най-важна за мен преди към година. Беше обвързвано с моите обиколки в центровете за настаняване от фамилен вид. Освен това хора се свързаха с мен и желаеха да променим това нещо, тъй като е незаслужено. Винаги нещо по-важно се е намирало, и този закон стои по този начин от дълго време. В момента той ти дава право да създадеш живот и по-късно да се скриеш, това не е заслужено ", изясни пред един от вносителите - депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Петров, прочут повече с артистичния си псевдоним Ицо Хазарта.

 Два милиона души в България имат въпроси за осиновяването, само че малко на брой имат отговори Два милиона души в България имат въпроси за осиновяването, само че малко на брой имат отговори

От претекстовете на законопроекта оказва се, че в последните години има наклонност за по-малко осиновявания, въпреки да се усилват децата, които имат потребност от приемни родители. Според цитираната статистика през 2022 година са осиновени 372 деца (при над 700 през 2013 г.). В същото време към 31 май тази година в регистъра на децата, за които се позволява цялостно осиновяване, са вписани 964 имена, а кандидат-осиновителите са 1 773.

" Причините в спада на броя на осиновяванията са разнообразни, в това число и сериозният демографски срив и характерните желания на претендентите за осиновители. Въпреки това една част от проблемите са свързани със самия административен развой. Това води да огромен брой деца, които живеят в услуги за резидентна грижа вместо да получат късмет за по-добър живот в фамилна среда ", пишат вносителите.

Отпадане на тайната на осиновяването

Мери Иванова* схваща, че е осиновена, когато към този момент е стара и има свое дете - информацията й е подхвърлена след междусъседски скандал. Дълго време е в потрес, родители, които са я отгледали са умряли, а стара вуйна удостоверява информацията, само че не споделя нищо повече. Решава да потърси биологичните си майка и татко. Животът й се прекатурва. Заради мнения, че правосъдната процедура не е еднопосочна, стартира да търси информация по втория метод - през фейсбук групи и от кметство. Стига до имената на биологичната си майка, само че се оказва, че и тя е умряла. Така и не съумява да открие нищо за татко си.

Пред " Дневник " Мери Иванова споделя, че избира да е знаела, че е осиновена и дружно с родителите ѝ да обсъдят и да се опитат да намерят нейните биологични родители.

Диана Попова* умира от рак на гърдата на 51 годишна възраст, без да разбере, че е осиновена. Но нейните две дъщери го схващат от далечни родственици, които вземат решение, че с оглед болестта е добре девойките да знаят произхода ѝ. И те не съумяват да стигнат до биологичните си баба или дядо, описаха пред " Дневник " двете девойки.
Общото сред Мери и Диана, като се изключи че са израснали с приемни родителите, е че по в този момент настоящото законодателство ще е мъчно - самите те или техните близки - да намерят информация за биологичните родители и произхода си.

Според настоящата уредба тайната на осиновяване може да се разкрие единствено след правосъдно дело, като съдът преценя дали са налице " значими условия " за това. Какво са значими условия не е конкретизирано, а практиката е разнопосочна и доста хора по този начин и не стигат до биологичните си родители. " Премахваме така наречен значими условия, които бяха субективни и в разнообразни каузи се третираха по друг метод ", разяснява пред " Нова телевизия " Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната -Демократична България ".

Адвокатът по фамилно право Йорданка Бекирска, разяснява, че най-често до откриване на тайната на осиновяване се стига поради потребност от донор за животоспасяваща интервенция - да вземем за пример костен мозък.

Разкриването на биологически секрети единствено унищожава престижа на действителните родители, които гледат детето - а всяко дете търси метод да се измъкне от властта на родителите като си фантазира, че е в действителност дете на други (Фройд назовава това " семеен разказ " Ивайло Дичев

" Заради съществуването на " значими условия " съдът от време на време отхвърля разкриването на тайната даже в такива хипотези, тъй като приема, че не е задоволително аргументирано ", разяснява юристът пред " Нова телевизия ". В законопроекта тази догадка е отстранена и всеки, който изиска, ще може да получи тази информация, което е огромно облекчение и дълго предстояща смяна, споделя юристът.
Друга значима смяна, която се предлага в член 105 от Семейния кодекс е да се вкара обвързване за оказване на подпомагане при даването на информация за генезис от страна на съхраняващите информация органи - администрацията на локалната власт, районните здравни инспекции и други.
" Причината за въвеждането на такива разпореждания е, че даже при позволено откриване на информация от страна на съда по член 105 от Семейния кодекс, не е казус все пак да се отхвърля даването на такава информация ", пишат в претекстовете си още вносителите.

Внесените от ГЕРБ и " Продължаваме промяната Демократична България " промени плануват да се разшири кръгът от хора, които имат право на информация, както и да се усили възрастта, с навършването на която човек получава това право.

" Тази наредба е изключително значима и предстояща смяна, защото доста постоянно, тогава когато осиновеният е умрял, наследниците му са заинтригувани от приемането на информацията за неговия генезис ", пишат още вносителите.

Родителството е просвета, не биология

Гарантирането на правото на осиновения да познава произхода си е заложено в Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. То е константната процедура на Европейския съд по правата на индивида. Психолози са на мнение, че тайната на осиновяването може да сътвори спомагателна контузия и доста опасности за децата, които са в тази обстановка.

Според културолога Ивайло Дичев обаче разкриването на биологичните секрети единствено унищожава престижа на действителните родители.

" Разкриването на биологически секрети единствено унищожава престижа на действителните родители, които гледат детето - а всяко дете търси метод да се измъкне от властта на родителите като си фантазира, че е в действителност дете на други (Фройд назовава това " семеен разказ " ). Родителството е просвета, не биология ", разяснява Дичев за " Дневник ".

Според него осиновяването е пълноценно родителство и по този начин е било в продължение на доста епохи: " Откъде е пристигнал сперматозоидът или яйцеклетката не е истината за родителството. Истина е грижата, любовта ".

По думите на културолога обществото би трябвало да постави старания да смъкна клеймото на позор от осиновяването по този начин, както това стана последователно с т нар " противозаконни деца ", за които от дълго време никой не се сеща. Добавя, че по-голям проблем вижда в настъплението на биологията във всички сфери - това, че с нея се изясняват идентичности, просветеност и така нататък ".

Отпадане и опцията за разсиновяване

" Родителството е отговорно, когато човек желае да има дете, би трябвало да е наясно, че би трябвало да прави всичко за това дете, и че детето става центърът на неговия живот. По отношение на тайното осиновяване, за нас е значимо детето да има право да разбере своя генезис, разяснява депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която е измежду вносителите на плана. По думите тематиката за осиновяванията визира - директно или непряко - съвсем два милиона души, които са и деца, и възрастни. Сачева споделя, че за нея тематиката е прекомерно персонална, защото майка ѝ е била осиновена, а самата тя има осиновено дете и тематиката съпътства целия й живот.
В препоръчаните текстове е заложено и да се ограничи опцията за преустановяване на осиновяването въз основа на така наречен взаимно единодушие при дееспособни осиновен и осиновител.
" Прекратяването на осиновяването е тежко тестване за осиновените деца, при които този развой единствено задълбочава възприятието на отменяне, което в огромна част от случаите се е породило още при отказването на биологичните родители от тях. Подобни контузии могат да окажат извънредно отрицателни резултати върху психо-емоционалното положение и общественото развиване на детето ", написа в претекстовете към плана. В него не са представени данни какъв брой са децата, които са разсиновени.

" Прави усещане, че в последните години съвсем два пъти са намалели осиновяванията. Има недоволства, че процедурата е дълга, няма задоволително информация. Предлагаме основаване на национална осведомителна система, която да дава опция както за електронно кандидатстване, по този начин и опция на всички, които са кандидатствали, да ревизират какво се случва с техните документи. Да има примитивен електронен асортимент, тъй че най-хубавите благоприятни условия за детето да бъдат обезпечени и да има опция за проследимост какво се случва в препоръките за осиновяване ", изясни предходната седмица още Сачева.

Предстои измененията да бъдат прегледани от две комисии в Народното събрание.

* Имената на цитираните са заменени по тяхно предпочитание и на техни близки
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР