Не сте съгласни с възпитателните методи по отношение на децата

...
Не сте съгласни с възпитателните методи по отношение на децата
Коментари Харесай

Какво да правим, ако мама и татко имат различно разбиране за възпитанието

Не сте съгласни с възпитателните способи във връзка с децата от страна на вашата половинка? За това какво да вършим в сходен случай, споделя психологът Наталия Фесенко.
Два са главните въпроса, на които дава отговор този текст:

- Какво да вършим, в случай че в фамилията майката и бащата имат разнообразни възгледи за възпитанието на дребното?

- Какво да вършим, в случай че тези възгледи се ползват от някогашни съпрузи?

За хармоничното развиване на детето е належащо да се усеща като част от крепко и хармонично семейство, в което има към кого да се обърне за помощ, постоянно ще му и подскажат какво да прави и то ще употребява държанието на родителите си като ориентир за личното си.  

Важно е за родителите да бъдат естествени и откровени в своето държание в кръга на околните – родственици или другари. И не по-малко значимо е детето от малко да усеща единение и обич в фамилията и по-малко да е очевидец на подиуми на различия сред родителите. Защото всичко, което вижда към себе си, гради основите на бъдещата персона, изключително в годините (между 4 и 9), когато се образува сериозното мислене на детето.

Различни възгледи за възпитанието в фамилията

От самото раждане на дребното родителите би трябвало да наподобяват като един тим, където всеки дава своя принос за фамилията и извършва своята функционалност - всички са значими и би трябвало да се слушат еднообразно.

Бащата постоянно има отговор на всеки необикновен или несръчен въпрос – за какво небето е синьо, за какво самолетът лети, какво да правиш, в случай че харесваш момиче. И таткото дава непосредствен и къс отговор. Що се отнася до майката, то на нея даже няма потребност да се задават въпроси: тя усеща, когато детето е обезпокоено от нещо. С нея може да се поговори, когато го мъчат душевни паники. Майката успокоява с най-нужните думи. Все отново тя е духовният център на фамилията.

Важно е детето да вижда, че родителите се почитат един различен, че са едно цяло. Не единствено се обичат като мъж и жена, само че са и правилни другари, подготвени да си оказват помощ в сложни моменти, да се поддържат. Затова е значимо освен да помагате на детето да реши личните си проблеми, само че и да показвате по какъв начин мама оказва помощ на баща с решението на негов проблем и противоположното.

Тогава детето ще почита членовете на фамилията си, приятелите си, а в бъдеще и своята половинка.

Уви, в наши дни постоянно се среща разделяне на родителите на положително и неприятно ченге – бащата нормално играе положителното, тъй като позволява скрито от мама да се пие газирано и да се хапва чипс, а на по-голямото дете – да кара. Ако мама разбере за тайната, ще се тормози и ще се кара.

Именно заради сходни фамилни модели у детето се насажда стандарта, че мама, което значи и всички девойки, може да бъде лъгана и от нея да се скриват „ мъжките работи “. Заради този модел детето стартира да разделя родителите на обичани и нелюбими. Мама не позволява да се играе до късно вечерта, а таткото намига и дава пари за сладолед. Или противоположното. Но задачата на грамотните родители е да покажат на детето, че всички решения в фамилията се взимат и от двамата.

А какво да вършим, в случай че родителите сами не могат да стигнат до решение? Ако мама счита, че 14-годишната й щерка не би трябвало да излиза вечерта със съученици, а таткото няма нищо срещу?

Изход има – би трябвало да поговорите и да стигнете до компромис.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР