Не става въпрос за определени изменения в Изборния кодекс, а

...
Не става въпрос за определени изменения в Изборния кодекс, а
Коментари Харесай

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване

Не става въпрос за избрани промени в Изборния кодекс, а за тестване на взаимната преданост и опцията за образуване на държавно управление сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това съобщи пред БНР съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„ Тества се опцията на тримата сътрудници да работят дружно. Те деликатно следят публичната реакция, не просто във връзка с алтернативата за гласоподаване и с хартия, а към този фасон и композиция “.

Йордан Цонев съобщи, че от Движение за права и свободи са подготвени на поддръжка и без да вземат участие в изпълнителната власт, уточни Иванов в предаването " Политически НЕкоректно ".
„ Това е част от някакъв развой на договаряне “.

Когато се прави държавно управление, в което вземат участие ГЕРБ и Движение за права и свободи, това сумира техните апетити за безконтролна власт, счита съпредседателят на Демократична България.

„ Те към този момент приказват за рестартиране на процеса по желание на политическа квота във Висшия правосъден съвет. Това ще стане в сделка с „ Възраждане “. Усещането за задръжки и публичен интерес, както и за нуждата от осъществяване на промени, ще бъдат сведени до най-малко “.
Започна работата на Конституционната комисия и се чака всяка от политическите сили да съобщи планове и концепции за промени в главния закон, разясни той.
„ Направен беше опит да се прегледа последното мнение на Венецианската комисия, което припомня,че е належащо на конституционно равнище да се вкарат механизми за ефикасна отчетност на основния прокурор. Това не провокира необикновен възторг от страна на Движение за права и свободи “.
ГЕРБ и Движение за права и свободи проявяваха податливост към съсредоточаване на власт и нейното безотчетно практикуване, сподели той.
„ Властта би трябвало да се упражнява със дарба за самоограничаване. Това е причина за баланс на силите и господство на правото. В този парламент имаше опити това да се служи. Самият фасон, по който стартира смяната на Изборния кодекс, счупи всякакво изпитание да покажем, че може да се самоограничаваме в упражняването ѝ. Въпросът не са единствено обособените промени. Можеше да се сътвори атмосфера, при която да стане по-лесно образуването на държавно управление “.
Много е дребна опцията да се направи нещо с втория мандат в тази парламентарна настройка, изясни Иванов. Той добави, че Демократична България ще взе участие в държавно управление и ще поддържа такова, в случай че то се стреми към осъществяването на три цели – усилване на българската дарба за отбрана; правосъдна реформа; растеж на стопанска система и подкрепяне на нуждаещите се.
Той разгласи, че Демократична България се връща в Народното събрание в сряда и посочи, че има две аргументи за това.

„ Защото чакаме, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предлагането си за основаване на Комисия по изменението му “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР