Не споделям нормативния ентусиазъм към приемането на еврото, нито опростените

...
Не споделям нормативния ентусиазъм към приемането на еврото, нито опростените
Коментари Харесай

Иво Христов: Да подходим със здравословен скептицизъм към изкуствения интелект 

„ Не споделям нормативния възторг към приемането на еврото, нито опростените разбори на войната с Украйна. “
 
„ За първи път в историята на човечеството не става въпрос за еволюция в средствата за произвеждане, за механически скок, нито за промяна на собствеността върху тях. Става въпрос за появяването на самостоятелна форма на разсъдък, която конкурира и слага под въпрос самото бъдеще на нас като биологичен тип. Както сподели един консултант на Илон Мъск, претрупан с изкуствения разсъдък: „ Той рискува да бъде най-висшето създание на човешкия жанр, само че и последното, защото след него всички ние рискуваме да станем непотребни. “ Това сподели евродепутатът Иво Христов по време на проведения от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент „ Форум за прогресивни леви решения “.

„ Обикновени неща като приложенията трансформират нашия метод на мислене. Хората от старшото потомство се ориентираме посредством посоките - изток, запад, север, юг; ляво, дясно. Хората от цифровото потомство натискат иконата на Гугъл Maps и оттова нататък делегират по-голямата част от пространствените решения на приложението. В последните месеци всички се забавляваме с новия чат с изкуствен интелект. Около коронацията на Чарлз се появиха редица фотографии, които са дело на изкуствен интелект и които са някаква форма на смешка с церемонията. Така или другояче, това, за което преди време един фотограф трябваше да разчита на търпението, майсторството, на попадението и техниката си, през днешния ден може да бъде генерирано от някой изкушен човек за броени секунди посредством ИИ. “ 

„ В Европейския парламент даже се чува, че се е появила апликация, която генерира речи “, показа Иво Христов.  “В кръга на шегата – и до момента доста речи звучаха като писани от ИИ ”. 

По думите му, изкуственият разсъдък е тематика, към която би трябвало да подходим със здравословен песимизъм. 
„ Неслучайно най-посветените в тази тематика хора, водещи учени и бизнесмени, се уплашиха и излязоха с сходни апели. За страдание, промишлеността безусловно постоянно изпреварва законодателството “, сподели още Христов. 

Според евродепутата в борбата за рамкирането на изкуствения разсъдък доста значимо ще бъде осъзнаването на казуса от жителите и интензивният им напън:

„ Много елементарно един законодателен орган може да бъде продънен. Индустрията разполага с неограничени запаси – медийни и финансови. Тя дава обещание напредък, а ние към момента робуваме на неолибералната логичност: растежът е безспорното богатство. Тук се основава опция за нова движеща мощ в стопанската система през идващите години. Всичко това слага под въпрос работните места. “

Евродепутатът сподели още: „ До наскоро мислехме, че ще пострадат всеобщо работните места на хората с нискоквалифициран труд. Всъщност изкуственият разсъдък визира безусловно всички работни места. Някои скептици споделят, че изкуственият разсъдък не има прочувствена просветеност и, за разлика от индивида, не има възприятие за комизъм. Следователно, не може да ни бъде съперник. Това е огромна илюзия. Нашето възприятие за комизъм е плод на генетична даденост; на дарба за асоциативно мислене, която основава три-, четири-, петизмерно мислене; ражда прояви на подигравка, комични паралели, каламбури и впрочем. Образно казано, това е нашият генетичен програмен продукт, който и машината към този момент има. Към него се прибавя нашата просвета, само че тя не е нищо повече от база данни. В този смисъл, в случай че към момента на моменти съумяваме да излъжем изкуствения разсъдък с въпросите си и да му се надсмеем в обществените мрежи, доста скоро, евентуално след броени месеци, той ще може да ни се надсмива. “

В изявлението си по време на форума Христов обърна внимание и на обстоятелството, че не споделя нормативния възторг към приемането на еврото:

„ Еврото е естественият небосвод за развиване на България, само че преценката за целенасоченост – дали в този момент? – е въпрос на сериозен разбор. Тревогите ми са не толкоз от отражението на еврото върху България, то ще е сродно с това в другите страни, които са го приели, колкото от бъдещето на самата европейска валута. То не е толкоз безоблачно, колкото ни се показва. “

„ Имам огромни запаси по повод опростения разбор на войната в Украйна, който стартира от 2022 година  с изказванието, че войната избухва в резултат на непредизвикана експанзия. Нещата са доста по-сложни, те не стартират от 2022 година, даже не стартират от 2014 година и за разпалването на тази война отговорност носят доста страни. Това, че би трябвало да осъдим експанзията е несъмнено, всяка война е зло. Но би трябвало ли да бъдем безкритични в поддръжката си към страната-жертва, би трябвало ли да си затваряме очите за нейните дейности? ” сподели още Иво Христов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР