Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън

...
Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън
Коментари Харесай

Николай Василев: Не смятам, че трябва да се готвим за бедност

Не считам, че би трябвало да се готвим за беднотия. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се обрисува криза в света или в Европа. Това разяснява пред Нова телевизия някогашният министър на стопанската система Николай Василев.

Той предвижда, че икономическият напредък няма да бъде подобен, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре точно с напредък. " Годината щеше да бъде добра за международната стопанска система. Сега ще бъде по-малко добра, само че не бедност”, добави Василев.

Бившият министър на стопанската система обаче разяснява, че чака позитивен напредък. " България не е толкоз наранена, колкото другите страни. Също по този начин вложенията така и така клоняха към нула през последните 10 години. Сега напълно ще ударят нулата с войната”, акцентира той.

По думите му светът няма да спре, в случай че цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И напомни по-скъпия нефт през 2007 година на фона на по-ниските приходи тогава у нас, в съпоставяне със сегашните. " Петрол се създава на всички континенти. Той може да се придвижва. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че в този момент идва летният сезон. Да се надяваме, че най-сетне ще построим интерконектора с Гърция, с цел да имаме различни доставчици”, съобщи Василев.

Коментар той направи и за актуализациите на бюджета. " Актуализацията е въпрос не толкоз на пари, а на нрав. Това, което вършим със зърното, което аз отново не одобрявам, е актуализация за над милиард лв.. Ние приехме най-щедрия бюджет в историята на страната и отново не ни стигат парите”, акцентира някогашният министър.

Според Василев страната не би трябвало да взима никакви ограничения за олиото, защото България била голям производител и експортьор на суровината. " Когато приказваме за далавера - не гледайте две бутилки олио в супермаркета - това не е спекула”, безапелационен е той. И добави: " Всички наивни и под паника соцмерки въобще не ги подкрепям”, разясни Василев. Ситуацията със зърното дефинира като по-интересна. Припомни свои предизвестия от години, че държавните управления не мислят за бъдещето. " Никакви ограничения не взимат за вероятните рецесии. За нищо не бяхме подготвени и продължаваме да не сме готови”, е позицията му.

Икономиката на Русия след глобите

Позицията, че на Русия ѝ няма нищо след глобите Василев дефинира като несериозна и приписа на хора, които не схващат добре от стопанска система. " След дребните наказания от 2014 година страната изостана доста. По мои сметки Брутният вътрешен продукт понижа с към 40% след Крим. И вместо да се развива, изостана”, посочи той.

Василев предвижда, че съветската стопанска система ще катастрофира изцяло през тази година поради актуалните " жестоки” наказания. " За мен тя ще се срине с двуцифрен % криза. Валутата, банковата система, финансовите пазари, вложения, бизнес…”, разясни той.

Русия, изясни някогашният министър, ще наподобява като Венецуела или България през 1996 - 1997 година " Сигурно ще има опашки за обикновени артикули. Руската стопанска система, без значение от изхода на войната, ще бъде с размера на една междинна западноевропейска”, предвижда Василев.

Той е безапелационен, че Русия няма да има постоянно пари за война. " Сега има ресурси от разнообразни военни артикули, които стоят в складовете от 70-те години. За нови суперскъпи и високотехнологични производства - забравете. И елементи няма да има”, уточни той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР