Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната

...
Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната
Коментари Харесай

Никола Минчев: Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната каса

Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната каса. Един от претендентите, които участваха в процедурата до през днешния ден се отдръпна, а другия претендент просто не беше гласуван от пленарната зала. Така фактически НЗОК остана без ръководител и процедурата ще би трябвало да започва още веднъж - това разяснява пред Българска национална телевизия Никола Минчев - заместник-председател на Народното събрание и народен представител от ПП-ДБ.

" Това, към което се целим както в тази, по този начин и в другите процедури, по попълване на органи от страна на Народното събрание, намирането на тези фигури, които да бъдат консенсусни сред всички участници в договарянията сред нас и сред ГЕРБ-СДС и които да свършат качествено работата. И по този начин се надявам да стигнем до идната процедура по желание на шеф на НЗОК и да намерим тази фигура ", разясни Минчев.

Той посочи, че няма съответна сделка кой ще предложи претендента за Здравната каса. Според него, в случай че имаше проект, в който авансово са разпределени по квоти органи, регионални шефове, заместник-министри, тогава доста по-бързо щяха да бъдат попълнени тези места.

" Тъй като няма такова авансово квотно систематизиране, а се търси за всяка позиция качествения претендент, консенсусен сред политическите сили и по тази причина тези процеси лишават повече време. Затова не е приключено и назначението на регионалните шефове, по тази причина и попълването на органите от страна на Народно събрание не върви на цялостни обороти и по тази причина имаме несполучлива процедура за избор на шеф на НЗОК. Ако беше квотно, щеше да е доста по-лесно ", разясни Никола Минчев.

Във връзка с процедурата за избор на нов ръководител на Сметната палата, той сподели, че съгласно решение на Конституционен съд Цветан Цветков продължава да бъде ръководител, макар че през днешния ден не беше позволен да влезе вътре.

По отношение на избора на нов шеф на Българска народна банка, Никола Минчев сподели, че ще се срещнат със настоящия гуверньор Димитър Радев и ще вземат решение на парламентарна група по какъв начин да гласоподават. Възможно е и да го поддържат.

Относно настояването за провеждането на референдум за еврото с по този начин поставения въпрос, по думите на Никола Минчев, то не дава отговор на условията на закона и е било безусловно вярно решението за отхвърлянето му.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР