Не сме подготвили здравната система не просто последните месеци, а

...
Не сме подготвили здравната система не просто последните месеци, а
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Има система за електронни рецепти, но кабинетът не желае да я ползва

Не сме подготвили здравната система не просто последните месеци, а и в годините преди този момент. Днес приказваме за потребността да имаме електронна рецепта, електронно направление... В нашата страна частният бранш построи такава система, която действа добре и е от към година. Правителството не желае да я употребява. Възложено е на държавна компания да направи нова. Наливат се пари, в случай, че системата може да се употребява безплатно. Кабинетът знае за нея. Лично съм поставял въпроса пред зам.-министри на опазването на здравето.
Това съобщи в ефира на Българската национална телевизия доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето и някогашен зам.-министър в Министерство на здравеопазването.

" Грешка е да се разчита само на PCR тестванията. Важно е те да бъдат направени безвъзмездни. 120 лв. са непостижими за огромна част от хората и те остават без проби. Важен е и методът, по който тези инфекции се регистрират. Има доста остаряла разпоредба за регистрация на заразни заболявания, само че коронавирусът не се отчиташе по този ред. Правителството няма нужната информация за инфекцията в страната ", уточни още Кацаров.

По думите му могат да се подхващат доста простички и много ефикасни ограничения против разпространяването на COVID-19 у нас. Сред тях са миене на улиците, с цел да не се подвига прахуляк и да не се придвижва болестта благодарение на аерозолите.

" Може да се усили и броят на рейсовете и влаковете... Ако хората са наблъскани, доста значимо, че носят маски ", уточни още Кацаров.

По думите му има огромен проблем не просто с разбора на самите проби и кои от позитивните проби са на новооткрити случаи, а и с следенето на контактните лица.

" РЗИ не може да наблюдава карантинираните. 3800 е цифрата на позитивните през днешния ден. Между 5 и 10 контактни се допуска, че има този човек. РЗИ има ли потенциал да наблюдава 40 хиляди души? Трябва държавното управление да го направи ", съобщи доктор Кацаров и добави:

" Ако не карантинираме контактните, безсмислено е да се тества. Не можем да прекъснем предаването на вируса ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР