Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази

...
Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази
Коментари Харесай

Хамид Хамид: Разчитаме на 100% подкрепа за Закона за собствеността на медиите

Не сме говорили с нито една парламентарна група, тъй като тази осведоменост на обществото е обвързване на всеки депутат. Разчитам на 100-процентова поддръжка без да сме водили каквито и да е диалози, тъй като не мога да си показва, че някой депутат е срещу това обществото да знае какво става в българското медийно пространство. Това сподели на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид по отношение на импортирания през вчерашния ден законопроект за промени на Закона за наложително складиране на печатни и други творби, направен Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева. По думите на Хамид законопроектът има голямо значение за прозрачността, осветляването на медийното пространство и дава отговор на дълго предстоящ от обществото въпрос.

„ Предложенията ни са в 2 направления. Едното от тях е естествено продължение на признатия от 2010 текст, с който се задължиха да се разгласят действителните притежатели на печатните издания, само че наред с това допълваме текста, като се вкарва обвързване да се осветлят тези в доставчиците на медийни услуги, онлайн изданията, както и да се оповести, да се заявяват всички доходи на тези издания. Дали сме формулировка за това какво значи финансиране. Тук имаме поради непазарното финансиране. Тоест, цялото финансиране, което идва отвън рекламите ", изясни Хамид. Според него в обществото стои въпросът по какъв начин, от кое място и за какво разнообразни медии получават средства и против какво. „ Предложили сме към 30 юни на всяка календарна година всички медии да показват декларация пред комерсиалния указател за всяко съответно заплащане към медията. Другото предложение обгръща разпространителите на печатни издания. Смятаме, че те имат основна роля в медийния пазар. Следва до 31 януари пред министъра на културата да показват своите действителни притежатели, както и точния брой на комерсиалните пунктове, през които правят разпространяването на изданията си. По този метод обществото ще е наясно кой с какъв брой пункта разполага и управлява. В случай, че министърът откри, че някой има повече от 1/3 крайни пунктове, ще препрати информацията към Комисия за защита на конкуренцията и ще се задейства антимонополното законодателство. Целта на законопроекта е бистрота и осведоменост на обществото кой, какъв брой, от кое място и против какво получава и против какво ", акцентира Хамид Хамид.

От своя страна Велислава Кръстева разяснява, че няма към момента фиктивен закон, който да позволи казуса. „ Защо в този момент? Ами очевидно му е пристигнало времето. Темата за собствеността на медиите и за това кой приказва, за нуждата от информация за това в кого е собствеността, както на медиите, по този начин и на разпространителските мрежи, не е тематика от през днешния ден. Дори чаках да получим поддръжка още при самото внасяне на законопроекта точно от тези организации, които от години упорстват да бъдат подхванати законови дейности в посока, която би осветлила точно притежателите на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип ", добави тя и посочи, че в законопроекта няма планувано ограничаване във връзка с финансирането. „ При него има прибавен един единствен принцип и това е правилото на декларирането. Целта е ясна – когато обществото има задоволително информация за това кой приказва и против какво, тогава уважаемия четец или фен може да си направи съответните заключения за това какво му се споделя. Когато се основат инструментите за тази бистрота, тогава може да се счита, че ще бъде направена една доста по-голяма стъпка във връзка с битката с подправените вести ", добави Кръстева.

Хамид добави, че няма по какъв начин този закон да е ориентиран против някого, защото цели единствено едно – осведоменост на българското общество. „ Ако някой се тормози този законопроект да стане закон, то това са лица, които имат какво да крият. Ако бъде признат, ние ще разберем какво тези лица имат да крият. Сегашният закон съдържа наказания, същите ще се ползват и по отношение на несъблюдение на новите отговорности, в случай че станат факт. Между първо и второ четене сме отворени за оферти от всички народни представители и от гражданското общество ", изясни Хамид.

Попитан дали е правилно, че Делян Пеевски е главният мотор на този законопроект и за какво не участва, с цел да изясни, Хамид отговори: „ Кой е главен мотор не е значимо. В Движение за права и свободи всички работим в екип. Затова тук е нашият медиен специалист ", посочи той. Кръстева добави, че принцип, който е постоянно е водещ за Движение за права и свободи, е да бъдат това, което доктор Доган назовава – групово тяло. „ Винаги работим на този принцип. Дава се опция да сътрудниците, които имат експертиза в обособени ресори да получават и водещата роля при разискването на тематиките, които касаят въпросите ресори. Дотук няма нищо, което е друго от нормалната работа, която вършим и като народни представители, и като политическа партия с много дълга биография ", сподели още Велислава Кръстева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР