Не си спомням случай, в който Изборния кодекс или друг

...
Не си спомням случай, в който Изборния кодекс или друг
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Темата за Изборния кодекс ескалира под давление на опозицията

" Не си припомням случай, в който Изборния кодекс или различен парламентарен кодекс да не е претендирал повече парламентарно време. Очевидно е, че тематиката ескалира под давление на опозицията, явно това подхожда на техните проекти за дестабилизация и основаване на напрежение директно преди изборния развой. " заяви Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия в Народно събрание - ГЕРБ пред Българска национална телевизия.
 Цветанов: Съгласих се с Движение за права и свободи в името на стабилността
Работата по Изборния кодекс стартира при започване на декември, тъй че отворихме прозорец от повече от два месеца, с цел да може всички заинтересувани да изразят мнение и да има време за разисквания и диспути, изясни Кирилов.

По въпроса за ветото на президента върху измененията, Кирилов разяснява, че това е инструмент, който е очакван в Конституцията, с цел да има законодателят опция за независима проверка.

" Смятам, че най-вероятно до тогава заявките на омбудсмана да сезира Конституционния съд ще бъдат осъществени, тъй че ще обсъждаме. Няма учредения да се твърди, че публичният интерес е обиден по един или различен метод. Направихме невъзможното за машинното гласоподаване ", безапелационен е Кирилов.

Не бива преференцията да се бърка с мажоритарното гласоподаване. Трябва да намерим точния баланс сред самостоятелните желания и преференциалната система, разяснява още ръководителят на правната комисия.

" Предстоят два типа избори - европейските с мандат с най-висока цена - да вземем за пример 100 000 гласа и локалните, където ще избираме общински съветници и кметове в най-малките общини. Там преференция от 10 гласа пренарежда листата ".

Искането на Движение за права и свободи за пропаганда на майчин език е основателно. В политическия живот на България това обаче е едно съществено предрешение и няма по какъв начин да се реализира консенсус по този въпрос, добави Кирилов.

Той разяснява и готвените промени в Закона за правосъдната власт и това дали може да бъде натрапен импийчмънт на основния прокурор:

" Коментираме режима за предварително преустановяване пълномощията на тримата огромни в правосъдната власт, уповавам се разискванията да стартират скоро, след Изборния кодекс. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР