Не се учудвам авторите на законопроекта да целят хаос в

...
Не се учудвам авторите на законопроекта да целят хаос в
Коментари Харесай

Хиновски: Промените в Закона за енергетиката целят хаос в системата

Не се удивлявам създателите на законопроекта да целят безпорядък в енергийната система. В основата на това виждам Топлоелектрическа централа „ Варна “ да излезе на борсата, да стане конкурентоспособна. Тя има подобен интерес, само че това може да се случи и през един равномерен преход.
Това разяснява Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и Минен Форум за препоръчаните смущаващи промени в Закона за енергетиката, свързани с енергийния пазар.

„ Изпратихме нашето мнение по този законопроект в периода, в който Европейска комисия го желае. Прибързаните промени, които се възнамеряват сега крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система. Акцентът на този законопроект е преустановяване на договорите с американските до месец юни. Добре, обаче това би трябвало да предхожда едни спокойни договаряния с тези сътрудници, имайки поради, че това са наши съществени дългогодишни сътрудници. Изобщо не разясня типа на договорите. Факт е, че това са централи с основно значение за работата на енергийната система и за енергийния баланс. Поне 15-20% от силата се създава от тези централи. Една такава внезапна смяна ще докара до тяхното излизане от употреба. Те ще спрат заради загуба на енергийност. Кредиторите им ще предявят иск за обезпеченията, а зад тях стои част и от нашата електропреносна система. Това значи, че в случай че те спрат работа, ние първо ще загубим огромна генерираща мощ, а на всичкото от горната страна ще спадне и добива на въглища в „ Мини Марица-Изток “. Спадне ли тяхното произвеждане, те би трябвало да стартират да мислят за редуциране на личния състав “, уточни специалистът в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Кой има потребност от всичко това измежду зима, попита Хиновски. „ Учудвам се, че през подобен вид процеси минаха и Полша, и Унгария, само че те минават през една фаза на взаимно разискване с сътрудниците “, посочи той.

„ Не можем да минем без тези централи, изключително до момента в който се реши какво се случва със договорката. Стъпките в тази посока би трябвало да бъдат рационални и въз основа на полемика с тези сътрудници. Зад тях стоят огромни международни банки “, счита енергийният специалист.

По думите му сега нищо не се случва. Той означи, че не е чул и за съществени договаряния сред централите и НЕК.

„ Сигурен съм, че тези огромни капиталови компании, които се търсят в целия свят, могат да ни бъдат потребни за Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ II, бъдещата преработка. Вместо да желаяме опита им, ние снемаме функционалността на НЕК като публичен снабдител, което също е рискова стъпка. Основната цел е НЕК да не може да заплаща повече по дълготрайни контракти. От тук следва верижна реакция. Гарантирам, че в случай че прекратят договорите, неотложно тези централи ще спрат работа. Неминуемо следва недостиг на електрическа енергия в страната и така нататък Не желая да рисувам апокалиптични сюжети, само че при всички случаи ще има нужда от импорт на сила. Ще се разбалансира системата. Енергийният и мощният баланс ще се нарушат “, предизвести Иван Хиновски.

Възможно е повишение на цената на тока, тъй като в случай че остане да работи единствено Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ II, автоматизирано значи по-висока цена на въглищата, себестойността на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ II също ще се увеличи. От всичко това следва, че междинната цена на електрическата енергия у нас също ще се увеличи “, сподели още енергийният специалист.

Според него задачата на този законопроект била да се либерализира пазара на едро, което значи всички електроразпределителни сдружения да стартират да купуват електрическа енергия от борсата. По думите му регулаторната система не е подготвена за такова излизане на борсата.

Иван Хиновски разяснява още, че планът за Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е изпълним.

„ Всичко в нашата енергетика е проба-грешка. В Седми блок единствената действителна опция е да използваме остарялото съоръжение за „ Белене “. Седми блок е действително изпълним план, стига да се знае кой го прави. Абсурд е да вършим Седми блок с тези хора, които вършиха „ Белене “. Този план може да се осъществя не като държавен, а като корпоративен план с държавни гаранции “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР