Не се опитвайте да таймирате пазара, е един от най-честите

...
Не се опитвайте да таймирате пазара, е един от най-честите
Коментари Харесай

Как да печелите от таймиране на пазара?

" Не се опитвайте да таймирате пазара ", е един от най-честите препоръки, които е доста евентуално да получите от специалисти и финансови съветници. Но какъв брой от нас го следват? Първо дано обясня какво значи...

Да се таймира пазара значи, вложителите да се пробват да отгатнат най-хубавия миг за влизане в позиция, по-често въз основа на историческото показване на даден актив. За да бъде сполучлива обаче, тази тактика изисква забележителен опит, наблюдения, познания и дисциплинираност.

В противоположен случай търговците рискуват да попаднат в клопката на по този начин наречените " безконечни загуби ", или обстановката " купуват високо и продават ниско ", или тъкмо противоположното на това, което би трябвало да вършат, с цел да бъдат сполучливи на пазара! Както и да е, мисля, че всяка тактика заслужава късмет и почитание, в случай че е потвърдена във времето и носи възвръщаемост през целия си живот.

В интерес на истината, една доста известна тактика измежду вложителите е да купуват акции в края на годината, залагайки на по този начин наречения " януарски резултат ".

Януарският резултат е догадка, че има сезонна особеност на финансовия пазар, при която цените на скъпите бумаги се покачват през месец януари повече, в сравнение с през всеки различен месец.

Този календарен резултат би основал опция за вложителите да купуват акции на по-ниски цени преди януари и да ги продават, откакто цената им се увеличи. Не е ли това съвършен образец за установяване на времето на пазара?

Друго капиталово предписание гласи " Продавай през май и си почивай ". Това е добре известно предписание за търговия, което предизвестява вложителите да продадат своите акции през май, с цел да избегнат сезонен спад на пазарите на акции, който обичайно се случва през август (един от най-волатилните месеци), както и през септември (най-лошия в исторически проект месец за пазарите).

Стратегията " Продай през май и си почивай " е при която вложител продава своите акции през май и се връща на пазара на акции през ноември, като по този метод заобикаля типично нестабилния интервал май-октомври. Някои вложители намират тази тактика за по-възнаграждаваща от оставането на финансовите пазари през цялата година.

От 1950 година Dow Jones Industrial Average има междинна възвръщаемост от единствено 0,3% през интервала май-октомври, в съпоставяне със междинен растеж от 7,5% през интервала ноември-април. Разбира се, вложителите би трябвало да са изцяло наясно, че историческото показване на даден актив не подсигурява бъдещото му показване. И това им беше напомнено по най-бруталния метод през 2016-та, когато станахме очевидци на внезапно ликвидация, вместо упования " януарски резултат ".

Най-добрата тактика за таймиране на пазара?

Коя е най-хубавата инвестиция, която можете да извършите? Въпреки че въпросът наподобява комплициран, отговорът в действителност е много елементарен - тази, който в никакъв случай не губи пари. И такава инвестиция има. Всъщност тя е добре прочут на всички вложители и по-важното е, че се основава на пазарния миг.

И инвестицията, която в никакъв случай не е губила капиталови пари, е закупуването на необятния S&P 500, само че при избрани условия. Когато показателят падне с 10% или повече...

Всеки път, когато това се е случвало, в последна сметка (изчаквайки задоволително време) вложителите са се прибирали на облага. Без изключения! Има 37 корекции, над 10 % за S&P 500 от 1950 година насам, съгласно проучване на Yardeni Research, и всякога в тях вложителите са излезли на облага. И такава промяна може да се преглежда като съвършената търговия, основана на тактика за пазарно таймиране.
 Легендарният вложител Джеръми Грантъм предвижда балон на пазара като през 1929 година
Легендарен вложител: пазарът е основал " идеална стихия " за пръсване на балони. Той предвижда провал като през 1929 година

Джеръми Грантъм алармирa, че пазарът е основал " идеална стихия " за пръсване на балони

Още няколко елементарни метода да таймирате пазара

Една от най-добре настоящата система за борсово таймиране на пазара през 80-те и 90-те години на предишния век гласи, че би трябвало да стоите в пари в брой до последните два дни на юли.

Но преди да бързате да продавате акциите си като част от краткосрочна търговия, би трябвало да знаете, че резултатите на тази система през последните години са по-малко впечатляващи. Въпреки това има вяра, че системата може да се върне към своята печеливша история.

Системата за сезонна търговия е въведена в началото през 70-те години от Норман Фосбак, тогава началник на Института за стопански проучвания. Системата изисква да се влага в акции към края на всеки месец, както и директно преди ваканционни празници за пазарите. Останалото време вложителите би трябвало да са в кеш.

Изследване на колумниста Марк Хълбърт, което стартира да следи системата на Фосбак в края на 1981 година сочи освен, че системата е била най-добре представящата се за краткосрочно пазарно таймиране, само че и единствената сходна система, която е носила на вложителите по-добър приход от тактиката " купи и хвани " (buy and hold).

Освен това, като се има поради, че методът съставлява доста по-малък риск от общия пазар, той съвсем удвоява възвръщаемостта на пазара въз основа на поправения риск.

Въпреки това пазарната система на Фосбак изостава на пазара през последното десетилетие. Помислете за хипотетично портфолио, което е 100% вложено в показателя на общата възвръщаемост на Wilshire 5000, постоянно когато системата би трябвало да бъде на пазара, само че в противоположен случай печели 90-дневната ставка на T-Bill.

За десетилетието това портфолио е носило 8.4% годишна рентабилност против 12.5% за тактиката " купи и хвани ". Въпреки че този портфейл се приближи до равнене на пазара на база поправена към риска риска рентабилност, той въпреки всичко изостава и на тази основа.

Какво е повода за това утежняване? Най-вероятното пояснение е, че е жертва на триумфа си. Докато от ден на ден и повече вложители започнаха да я следват, те убиха " гъската, снасяща златното яйце ".

Силата на средата на месеца

Възможно е системата на Фосбак да се промени малко, с цел да й се даде нов живот, съгласно Винсент Делуард, началник на световната макро тактика на капиталовата компания StoneX. В скорошно другарство за клиенти Делуард посочи още един месечен модел, който, въпреки и сходен на този, употребен от истинската система на Фосбак, не изостава през последното десетилетие.

Този спомагателен модел припознава над междинната рентабилност на пазара в средата на месеца.

Делуард има вяра, че това е по същата причина, по която преди акциите демонстрираха мощ към края на месеца: Приходи от 401 (k). Парите, удържани от заплатите на чиновниците за складиране в техните 401 (k) сметки, бързо пробиват в борсата.

Много чиновници се радват на два цикъла на заплащане на заплатите им през работния месец, тъй че тези 401 (k) потоци се правят освен в края на месеца. Някои също се превеждат и в средата на месеца. Делуард счита, че защото силата на края на месеца беше по-известна, тя бива анулирана, до момента в който силата в средата на месеца е в положение да продължи.

Как да следваме сезонните модели?

Може да си помислите, че би трябвало да сте дейтрейдър, с цел да употребявате този сезонен модел. Не тъкмо. Ще има моменти по други аргументи напълно, когато ще инвестирате нови пари на пазара или ще изтеглите пари. Въз основа на историческия модел на месечната мощ можете да инвестирате нови пари няколко дни преди някой от сезонно мощните интервали. По този метод вашата инвестиция ще получи малко спомагателен подтик, в случай че и когато се появи тази мощ.

Можете също по този начин да извадите пари от пазара няколко дни след тези сезонно мощни интервали. По този метод бихте се възползвали от необикновената пазарна мощ през това време.

В този модел има и по-широк урок за това по какъв начин действат ефикасните пазари: След като прекалено много вложители знаят за печеливш модел и се пробват да го употребяват, този модел стопира да работи.
 Какво наложително би трябвало да извършите преди да започнете да инвестирате?
Какво наложително би трябвало да извършите преди да започнете да инвестирате?

Зaĸpийтe вcичĸи cĸъпи ĸpeдити. Eдвa тoгaвa мoжeтe дa пpoдължитe c инвecтициoнния пpoцec

Доколкото моделът на силата в средата на месеца, който Делуард разпознава, продължава да работи в бъдеще, той ще го прави единствено дотолкоз, до момента в който прекалено много вложители не научат за него. (Така че не казвайте.)

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР