Не само в земеделието, а и почти всеки, които се

...
Не само в земеделието, а и почти всеки, които се
Коментари Харесай

Вътев: Поземлените отношения изискват сериозни законодателни промени

Не единствено в земеделието, а и съвсем всеки, които се е занимавал с някаква капиталова активност, знае какъв брой тежки проблеми пораждат за сходството сред


кадастъра и регулацията. Не съм чувал за друга страна в Европа и света да има сходни тежки такива неуредици в земеползването. Крайно време е България да има един механизъм, един документ, това да е кадастъра, и той да взема решение всичко. Мисля, че какъвто е казусът в използването на земеделските земи, подобен е казусът в използването на неземеделските земи.

Тепърва ще предлагаме решения. Ще предизвикваме промени в закона. Страшно доста са безусловно наболелите аргументи, които изискват доста съществени законодателни промени в поземлените връзки.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след провеждането на първия Консултативен съвет по поземлени връзки, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“След първия извършен Консултативен съвет, които беше за поземлените връзки, проблемите, свързани с тази тематика са доста. Някои са доста мъчно решими и изискват доста съществени законодателни и нормативни промени. Това не е първият съвещателен съвет ”, добави Вътев и посочи, че предстоят консултативни препоръки по въпросите на млякото, плодовете и зеленчуците, а през идната седмица – за месото.

Георги Тошев, заместник-министър на земеделието, сподели, че дълго чаканият съвещателен съвет по поземлените връзки към този момент се е провел. “Като първо съвещание бяха признати вътрешни правила за работата на Консултативния съвет ”, сподели той и добави, че всички решения са били признати единомислещо, а диалогът е бил работлив.

Веселина Рачева, представител на Асоциацията на българските био производители означи, че за тях е доста значима тематиката с връзките в земеделието, тъй като не могат да развиват бранша без земя и без да има устойчиви и целенасочени вероятности за нейното прилагане.

“Законът за собствеността и използването на земеделската земя е един от постоянно най-променяните закони, и в консултативния съвет се е образувала една джунгла, в която много мъчно земеделците могат да се оправят, ориентират, и най-много да разчитат на дълготрайно прилагане на земеделските земи, което за нашия отрасъл - биопроизводството, е извънредно значимо и належащо. Обнадеждени сме, казахме и нашите визии във връзка с използването на общински и държавен аграрен фонд ”, сподели тя.

Юлия Коюнджийска, заместител - ръководител на Обединените български животновъди, уточни, че за първи път се основава подобен съвет, и това може да помогне доста на българските животновъди.

“На този съвет бяха извадени много проблеми и въпроси, бяха изведени и такива, които изобщо не бяха наранени - кадастъра и други, само че не бяха упоменати доста значими тематики във връзка с грешките, които се позволяват в катастралните проекти. За нас, животновъдите, е извънредно значимо да бъдат направени промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи и то във връзка с разпределението на пасища и ливади ”, изясни тя и изрази вяра е в най-кратки периоди това да се случи.

Костадин Костадинов от Българска земеделска камара сподели, че проблемите са доста, само че изрази вяра, че на този съвещателен съвет ще бъдат решени огромна част от тях.

Стефан Асенов, шеф на Българска асоциация на притежателите на аграрни земи подсети, че земеделската земя е стеснен естествен запас. “Дълги години усещаме, че тази прелестна постройка неглижира малко или повече проблематиката, обвързвана със земеделската земя ”, означи той. Според него за последните над 30 години са се събрали доста проблеми - напояване, кадастър, отчуждаване, агроекология и други Той изрази вяра този съвет да работи прагматично на база избрани цели./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР