Не само шофьорът на автобуса, който катастрофира в Искърското дефиле

...
Не само шофьорът на автобуса, който катастрофира в Искърското дефиле
Коментари Харесай

Адв. Христо Ботев: Не само шофьорът на автобуса, но и много държавни институции трябва да отговарят за катастрофата край Своге

Не единствено водачът на рейса, който катастрофира в Искърското дефиле край Своге и умъртви 20 души, само че и фирмата-изпълнител и редица държавни органи би трябвало да дават отговор за нещастието, която се случи. Това стана ясно от думите на адв. Христо Ботев – бранител на водача Григор Григоров. Ботев беше посетител на „ Темида – цената на истината “ – единственото в телевизионния ефир на България юридическо предаване, което се излъчва по „ Евроком “*.

„ Този случай е въплъщение на държавното безхаберие. Вместо да проверяват отговорността на институциите, проверяващите държат Григор Григоров отговорен от самото начало “, възмущава се адв. Ботев.

Той изясни, че самият Григоров няма мемоари какво тъкмо се е случило по време на съдбовния случай. Даже чака да види какво ще свършат органите на обвиняването, т.е. най-много прокуратурата.

Поглед обратно във времето е демонстрира, че сходни случаи е имало и с други водачи на рисковия сектор. Категорични са и те, и експерти, че няма по какъв начин във въпросния завой, където стана злополуката, да се навлезе със скорост 53 км в час. При такова състояние се навлиза в насрещното платно, изключително когато става дума за огромно транспортно средство. „ Всичко е страхотна недомислица и е било въпрос на време да се случи толкоз тежък случай. В последните две години, т.е. след ремонта на пътя, там е имало пет-шест случая “, сподели адв. Христо Ботев.

И още веднъж, той счита, че прокуратурата, „ както нормално прави доблестно в такива случаи “, се пробва да употребява всички репресивни способи, визирани в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да притиска обвинения. Той е пуснат под гаранция, само че сега му е отнето правото да ръководи МПС, което значи, че му е лимитирано правото на труд. Забранено е да кара даже персоналния си автомобил.

Адв. Христо Ботев вижда доста надалеч във времето изхода от делото против Григор Григоров. „ В околните четири-пет години няма да има съществено развиване. Ще има голям брой експертизи и всичко зависи от прокуратурата, най-много по какъв начин ще върва следствието “, изяснява той.

Твърде допустимо е да има и напън от други държавни органи, които се пробват да се измъкнат от виновността си. Такова нещо се е случвало в предишното. Но съгласно. Адв. Ботев не е значимо един човек да влезе в пандиза, а да се промени методът на работа на институциите. Вкарани в затвори един, двама или трима души, не са знак, че могат да бъдат избавени нещастни жертви на произшествия.

След случая, за който роднините на починалите не упрекват водача Григор Григоров, те дори поддържат връзки с него и фамилията му. Те са безапелационни, че той няма виновност за случая, споделя адв. Христо Ботев.

* Предаването „ Темида – цената на истината “ към този момент се излъчва всяка неделя от 13:00 ч. по телевизия Евроком.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР