Не само България, целият ни регион ще спечели, ако процесите

...
Не само България, целият ни регион ще спечели, ако процесите
Коментари Харесай

Румен Радев: Цялият регион ще спечели, ако процесите на демократизация в РСМ станат необратими


Не единствено България, целият ни район ще завоюва, в случай че процесите на демократизация в нашата съседка станат необратими и в случай че никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого, единствено тъй като е българин. Това сподели президентът Румен Радев, който връчи български паспорти на ръководителя и на секретаря на закрития от управляващите в Северна Македония български културен център " Иван Михайлов " в Битоля - Любчо Георгиевски и Благой Шаторов. 

„ За мен е привилегия да удостоя с български документи за идентичност двама наши сънародници, чиято родолюбива активност и храброст подсетиха на цяла България, че „ стоманеният светилник “ на българското родолюбие в никакъв случай не е угасвал в прилежаща Република Северна Македония. Че хилядолетната българска просвета и историческото ни завещание в Македония са незаличими и ще не престават да будят мозъците и сърцата на българите “, посочи Радев.

Президентът напомни, че вписването на българите в Конституцията на РСМ наедно с другите нации и гарантирането на тяхното пълноправие е належащо условие на Европейски Съюз и наложително изискване за начало на договарянията за участие.

Българската страна стои зад своите жители и ще пази техния живот, достолепие и права с всички свои институции. Това е дълг на всяка цивилизована страна, дълг е и на Република Северна Македония, която твърди, че участието ѝ в Европейския съюз е действителна цел, сподели още Румен Радев.

Любчо Георгиевски е ръководител, а Благой Шаторов – секретар на българския културен център " Иван Михайлов " в Битоля, който беше закрит от управляващите в Република Северна Македония в края на март тази година, след единомислещо гласувана в македонския парламент смяна в Закона за сдруженията и фондациите, въз основата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити само два български клуба.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР