Не съм оптимист за конфликта в Газа. Виждаме ежедневни бомбардировки,

...
Не съм оптимист за конфликта в Газа. Виждаме ежедневни бомбардировки,
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Най-голямата катастрофа ще бъде ако се сблъскат израелската армия и гвардията на Иран

Не съм оптимист за спора в Газа. Виждаме ежедневни бомбардировки, жертвите са стотици. Има дипломатически старания да се направи нещо, с цел да се спре тази кланица. Това мнение изрази в студиото на Би Ти Ви арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му има пътна карта за линията Газа и явно има съставни елементи в нея, които се извършват. Например Египет е предложил да има бежански лагер наоколо до неговата граница. Проф. Чуков предвижда, че Газа най-вероятно се проектира като зона с интернационално настойничество, която да не е под контрола на Израел.

Арабистът уточни, че има консенсус на политическо, военно и публично ниво да се организира сухопътна интервенция в Газа. Това, което се чете в пътната карта е унищожаването на военното крило на Хамас, чиито членове са към 150 000. Затова му е мъчно да реши по какъв начин ще стане това.

Проф. Чуков разяснява, че е имало трима министър председатели, които са можели да осъществят плана за основаването на две страни, само че безрезултатно. Той счита, че тези, които в този момент ръководят в Израел, не могат да реализират консенсус да осъществят този план.

Арабистът посочи още един обезпокоителен факт – че степента на радикализация на палестинците е доста висока. Толкова мощна ненавист е насъбрана, че му е мъчно да си показа какво може да стане, даже да се отдели Газа.Освен това Иран има мощно въздействие в линията Газа и измежду палестинците. И най-голямата злополука ще бъде в случай че се сблъскат израелската войска и армията на Иран, уточни още анализаторът.

По думите му в самата Европа няма единно мнение по въпроса с палестинците. Но все пак европейците сме най-големите спонсори и източник на помощи за популацията в Газа, съобщи проф.Чуков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР