Не съм изненадан от многото опити за нелегално преминаване. Ситуацията

...
Не съм изненадан от многото опити за нелегално преминаване. Ситуацията
Коментари Харесай

Опастността от мигрантския натиск - коментар на експерти

Не съм сюрпризиран от многото опити за незаконно прекосяване. Ситуацията в Близкия изток и Афганистан, понижаване ограниченията против Коронавирус в Турция и по-лесното придвижване на хора и транспортни средства са фактори, които въздействат тези случаи да нарастват. Това сподели в ефира на “Още от деня” специалистът по тактичност и антитероризъм Иван Янкулов - началник по сигурността в Ловно стопанство " Еледжик”, взел участие в залавянето на стотици незаконно преминаващи през страната мигранти.

“Учудваме се, че този напън нараства в нашия регион. В Харманли и другите погранични региони - да, само че в Ихтиман, който е в центъра на България, е недопустимо”, акцентира той.

Според него засиленото полицейско наличие по автомагистрала “Тракия” принуждава незаконно преминаващите да избират различни направления по второкласните пътища към Ихтиман, с цел да се доберат до западната ни граница и от там да продължат през Сърбия към Западна Европа.

“Това са млади момчета - изтощени, само че здрави, тренирани, жилави. Бойци! Бедно облечени са, само че комфортно. Предвид, че са минали много километри, са в доста добра кондиция. Всичките са афганистанци и не го крият”, обрисува профила на хванатите досега незаконни мигранти Иван Янкулов.

Не може на пръв взор да се каже какви са тези хора, тъй като всички настояват, че са афганистанци, тъй като там се водят военни дейности и по-лесно ще бъдат припознати като лица, които имат право на някакъв статут. Това посочи в студиото на предаването специалистът по сигурност Славчо Велков - консултант на вицепремиера по публичен ред и сигурност и вътрешен министър Бойко Рашков.

“Каналите за незаконни мигранти са се трансформирали в рентабилен бизнес. През тях минават и членове на терористични организации”, акцентира той.

По думите му на нашите служби за сигурност са известни някои от каналджиите - против тях се водят досъдебни производства, има даже и наказани.

“По данни на Фронтекс натискът към Европа през тази година, съпоставени с предходната, се беше нараснал с 67-70%. Това е обикновено за летните месеци, когато напредването е по-лесно”, изясни Велков.

Той предвижда, че може да чакаме през втората половина на септември засилен мигрантски напън от Афганистан, само че той няма да е толкоз огромен, като този през 2015-2016 година.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР