Не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона.

...
Не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона.
Коментари Харесай

Цацаров за статията в Шпигел: Срещнах се с турския посланик в Съдебната палата, не съм нарушил закона |

Не съм позволил каквито и да е нарушавания на закона. В случаите, налагали публични контакти с непознати дипломати у нас, съм се придържал прецизно към законовите пълномощия на основния прокурор и българските национални ползи.

Това твърди бившият основен прокурор Сотир Цацаров в позиция, предизвикана отсъс заглавие " Как българският министър председател Борисов се трансформира в прислужник на Ердоган ".

Публикуваме цялостния текст на позицията на Цацаров, публикувана през днешния ден от пресцентъра на КПКОНПИ:

" През март 2016 година Софийски градски съд не позволи екстрадиция на турския жител Абдула Буюк, по молба, предявена от способените органи на Република Турция. Решението на Софийски градски съд бе доказано от Апелативен съд – София. В това произвеждане по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, настояването на молещата страна се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която наложително постановява задържане на лицето за период до 72 часа и изпраща преписката на съответния областен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с присъединяване на прокурор. Така се действа с всяка молба за екстрадиция, в това число и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за прелом в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е извършена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на диалога съм поддържал безапелационната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите учредения е неприемливо. Отклонено е предлагането за посещаване в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които казусът „ Буюк “ да бъде дискутиран.

Подобни срещи с непознати дипломати, упълномощени у нас, са провеждани и във връзка на доста други случаи, свързани със законовите пълномощия на прокуратурата в региона на интернационалната правна помощ.

През август 2016 година Абдула Буюк бе предаден на турските управляващи в осъществяване на заповед, издадена като насилствена административна мярка от Министерство на вътрешните работи на съображение Закона за чужденците в Република България. По този мотив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи пред медии, че повода за предаването на Буюк е „ неналичието на годни документи “ и че той „ е влезнал в България при започване на февруари с невалидни документи “. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския жител за даване на леговище у нас.

Нито аз, като основен прокурор тогава, нито изобщо прокуратурата имаха присъединяване в тази процедура. Предаването на Буюк на турските управляващи е осъществено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не посредством изгонване. Статията в „ Шпигел “ е предшествана от обява с идентично наличие и документи в Клуб Z /„ България и ловът на гюленистите “, 15 – 16.07.2020 година, създател Димитър Ганев/. Без да разясня задачите на тези изявления и метода на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм позволил каквито и да е нарушавания на закона. В този, а и в други сходни случаи, налагали публични контакти с непознати дипломати у нас, съм се придържал прецизно към законовите пълномощия на основния прокурор и българските национални ползи. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР