Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето, каза

...
Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето, каза
Коментари Харесай

Перките в морето нежелани от хотелиери и рибари, но депутатите гласували „на тъмно“ законопроекта

Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето, сподели Ричард Алибегов от  Асоциацията на заведенията

Рибарите, ресторантьорите и хотелиерите се оповестиха против концепцията по българската акватория на Черно море да бъдат поставяни вятърни централи. Пред бТВ те разясниха, че туризъм и перки са несъвместими понятия, само че Мария Трифонова от Центъра за проучване на демокрацията възрази и посочи, че в страните, където те били въведени, даже привличали туристи. Примерът с Дания се оказа несполучлив. Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов незабавно й опонира, като означи, че скандинавското кралство няма летен туризъм заради особеностите на климата. 

„ Работим по тази тематика четвърта година и сме създали не едно поръчване до този миг България е доста закъсняла с реализацията на концепцията да причисли огромни мощности, които са нужни. Това е значимо предвид на ценовия потрес, който биха понесели секторите на услугите, в това число и туризма след 2025 година “, съобщи Трифонова, която бе показана от водещия на „ Тази заран “ Златимир Йочев като енергиен специалист. 

„ Това, къде да бъдат ситуирани, ще бъде решено на идващ стадий. Трябва да бъде изработен доста обстоен проект, който да оцени, къде те няма да влизат в спор с други стопански браншове “, добави тя. 

„ Сигурно ли е, че няма да попречи на риболова и на миграционния път на птиците? Оттук минават такива коридори “, посочи Йочев. 
 
„ Всяка икономическа активност отхвърля въздействие върху околната среда. Всеки енергиен източник оказва влияние на климата. Това, че ще има такова, е изцяло предстоящо, само че че ще съсипе рибния бранш или туризма не одобрявам. Имаме 30-годишна история на тази промишленост в Европа и има задоволително изследвания за това по какъв начин да се минимизира резултата върху околната среда “, отговори Трифонова. 

Кипър, Словения и България са единствените страни, които нямат проекти за вятърни централи в морето, добави тя. 

„ Не са съвместими понятия туризъм и перки в морето. Друг е въпроса, че се изготви един закон и се одобри стремително на първо четене „ на мрачно “, акцентира Алибегов. 

„ Общественото разискване стартира още през 2022 година с доста необятна кръгла маса. Участваха представители на всички политически партии. Те обявиха, че такова законодателство би трябвало да се одобри “, сподели пък съперничката му. 

„ Не приказваме за партии, а за наранени бизнеси. Те бяха поканени на среща, откакто приемането на законопроекта мина на първо четене. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ предложения хора от цяла България. Те пътуваха цяла нощ и най-после той не пристигна. Нямаше полемика. Хората бяха доста разочаровани, че го няма този, който ги кани “, съобщи шефът на ресторантьорите. 

„ Такъв вид централи биха се позиционирали напълно в икономическата зона на страната, която е на 22 км от брега. Ще се вижда едно малко петънце от турбината “, твърди дамата от  Центъра за проучване на демокрацията.

„ Не съм сигурен, че става въпрос за петънца, защото няма къде да го забележим. Има отчети, че потокът на рибите ще бъде погубен, че риболовците ще изгубят поминъка си “, сподели пък Алибегов.

Рибарят от Балчик Красимир Петров пък показа, че той и сътрудниците му са срещу слагането на перки в морето, защото те ще оперкат риболова, като посочи, че от вибрациите и от електромагнитното поле ще се смени миграционния път на рибите. Обречени сме на банкрут, прибавя различен от морските вълци. 

Община Балчик към този момент излезе с декларация. Обявява се срещу разполагането на перки в морето. 

Общинския консултант Илиян Станоев, който е и представител на туристическия отрасъл, напомни, че подобен спор в общината е почнал още през 2009 година, когато имаше огромен инвеститорски интерес за ветропаркове на сушата. „ Тогава приехме мораториум такива паркове да се построяват надалеч от туристическите зони. В община Балчик не може да поставите перка, в случай че не е отдалечена на 10 км от града “, изясни той.

„ Сега обаче, защото Общинския съвет няма пълномощия върху акваторията, считаме че не може да има туризъм и перки. Това са несъвместими неща. Тъй като не може да вземем решение, излизаме с декларация, с която се разгласяваме срещу законопроекта. Ние сме против концепцията, тъй като ще попречи на туризма и рибарството “, съобщи Станоев.  
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР