Не са налице обаче, всички предпоставки, за да се разгърне

...
Не са налице обаче, всички предпоставки, за да се разгърне
Коментари Харесай

Военното разузнаване работи на 360 градуса

Не са налице обаче, всички предпоставки, с цел да се разгърне на този периметър


Последните генералски назначения потвърдиха наклонността, че професионализмът във военното ни разузнаване взема връх над опитите за политическо му преодоляване. Има учредения да се надяваме, че остана единствено в предишното това време, когато се правеха какви ли не маневри с регламентиращите документи, с цел да може цивилно, т.е. политическо лице да командва военните разузнавачи. По-точно, да владее една от най-ценните информации от основаването на човечеството до през днешния ден и да извършва, за какво не и по собствен метод, задължението си за даването й на съответните държавни институции.

Законът за военното разузнаване от есента на 2015 година предотврати по-нататъшното битие на сходна политическа екзотика във Въоръжените сили. Правилността на това решение бе доказана в последвалото тригодишно управление на бригаден военачалник Светослав Даскалов. Както и от последното предопределение на шеф на Служба „ Военна информация “. С него бе доказана още една тествана в годините обратно формула, че в такива структури е най-добре да се търси за шеф човек от сектора. И то от кухнята. Защото не са изключения и решения избрана служба да заеме офицер единствено поради генералските пагони.

Новият шеф на Служба „ Военна информация “ бригаден военачалник Пламен Ангелов има своите паники, които обаче, трансформира в цели, стана ясно на представянето му в Комисията по защита на Народното събрание. Първият да вземем за пример, е контраразузнавателното обезпечаване на всички аспекти на разследващата активност. При нас грешките при отбраната на информацията са съизмерими с неуспех, споделя генералът. Очевидно е, че на този въпрос се гледа доста съществено, откакто в края на май т.г. бе изменен правилникът на службата и заместник-директорите бяха увеличени от трима на четирима. Причината бе тъкмо обезпечаване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното застраховане на разследващата активност.

Както в цялата войска, тук също кадровият проблем е на напред във времето. Голяма част от профилирания състав на службата се набира от военните формирования. Пречи обаче дефицитът на качествени фрагменти. Трябва, споделя бригаден военачалник Ангелов, да призная с оскърбление, че през последните години доста падна качеството на обучаемите във военните учебни заведения. А във военното разузнаване условията са доста високи. Така че и тук ще би трябвало да се търсят решения. Както и за парите. В службата са привикнали с дефицита на средства и ползват консервативния метод при разходването им. Имат хрумвания по какъв начин да употребяват един по-голям финансов запас, само че единствено това очевидно не е задоволително. Работим на 360 градуса, показва шефът на службата. Необходимо е, продължава той, и да сме развърнати на 360 градуса, с цел да бъдем в положение да адресираме всички опасности и закани, които идват от разнообразни направления.

В работа „ Военна информация “ следва обзор на разследващите качества. Причината е и динамичното развиване на средата за сигурност. Времето до края на октомври е несъмнено за правене на разбори и прогнози за развиване на средата за сигурност в обособените геополитически посоки. Взаимното предизвикателство на НАТО и Русия, дава образец шефът, ескалацията на военни качества в акваторията на Черно море, проектирането на мощ от страна на Русия в Средиземно море, са все характерности на средата за сигурност, които би трябвало да бъдат прегледани доста деликатно. Целта е да се видят наличните качества за откриване на провокации, опасности и закани за националната сигурност. Като резултат ще има преценка дали е належащо прегрупиране на сили и средства, пренасочване на старания или сегашното систематизиране на разследващите органи по посоки обезпечава осъществяването на дилемите. А по-старшите инстанции би трябвало да помислят дали да не вдигнат ранга на двете профилирани служби в границите на Министерството на защитата. При тяхната развърната активност освен у нас, само че и на интернационален терен, доста по-авторитетно е директорските длъжности да изискват звания „ генерал-майор “ или „ контраадмирал “.

Най-голям интерес от превъзмогване на проблемите и достатъчното обезпечаване на военното разузнаване имат политиците. Те употребяват анализите на работа „ Военна информация “. Тя е призвана да обезпечава осведомително дейностите на държавните институции в региона на сигурността и защитата на страната. Ако желаят да вземат най-хубавите решения в интерес на страната, би трябвало да основат нужните условия, както за активност на военното разузнаване на 360 градуса, по този начин и за разрастване на силите и средствата в този периметър. Новият шеф е уверен в нуждата от повишение качеството на анализите. Знае и по какъв начин да го направи. Познава до болежка опциите на своите подчинени. Остава поддръжката. От нея зависи доста. Включително престижът на военния шпионин и неговия агентурен уред, който към момента има потребност от възобновяване. Не са надалеч времената на неоснователното му опетняване.

Човек от кухнята на специалността


Офицерският път на бригаден военачалник Пламен Ангелов стартира преди 30 години в Трета войска, като пълководец на разследваща група със особено предопределение. В рамките на работа „ Военна информация “ е минал през всички длъжности – от действен служащ до заместник-директор по добива на информация. Кариерното му поле на развиване е оперативно-разузнавателната активност. Т.е. човек от кухнята на специалността, което се приема като гаранция за реализиране на триумфи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР