Не са много решенията, които променят света, аспирантите рядко правят

...
Не са много решенията, които променят света, аспирантите рядко правят
Коментари Харесай

Идея за 1 трилион долара

Не са доста решенията, които трансформират света, аспирантите рядко вършат в действителност революционен избор. През 1995 година млад компютърен академик от Станфордския университет си избира тематиката за дисертация. Той бил наясно, че това може да повлияе на цялата му кариера, по тази причина си съставил лист с 10 хрумвания, които го притеглят.

Една от тях е обвързвана със относително новата международна мрежа, измислена шест години по-рано. Студентът се замислил дали е допустимо да се провеждат хипервръзки към уеб страницата по същия метод, както учените оформят цитати.

Както може би се досещате, този студент е Лари Пейдж и неговият план, в началото наименуван BackRub, в последна сметка се трансформира в основата на логаритъма PageRank и... търсачката на Гугъл. Състоянието на компанията майка Гугъл Alphabet през днешния ден надвишава 1 трилион $.

В ретроспекция гениалността на концепцията, която вечно е трансформирала навигацията в интернет и донесла на Пейдж съвсем 100 милиарда $ личн благосъстояние, може да наподобява явна.  Лесно е обаче да си представим различен свят, в който Пейдж се стопира на различен план за докторантура

Като цяло проучванията демонстрират, че хората рядко осъзнават същинската стойност на личните си хрумвания. Това значи, че постоянно не съумяваме да забележим капацитета на огромните мисли, отхвърляме се от тях и губим време за по-малко обещаващи планове. За благополучие тези изследвания оферират и някои хитри способи да се избегне тази неточност.

Преимуществата на втория избор

Едно от най-задълбочените изследвания е извършено от професора в Станфордската висша бизнес школа Джъстин Берг. В поредност от опити той моли участниците да предложат нови артикули или услуги - да вземем за пример нови форми на фитнес уреди или вълнуващи направления за пътешестване. Участниците първо сформират лист с първични хрумвания и ги класират по ред на желанията. След това получават в допълнение време да разработят своите концепции. Накрая без значение жури прави оценка окончателните планове.

Анализирайки данните за групата, Берг открива, че средностатистически първият избор на участника постоянно не е най-хубавият. Но втората концепция провокира повече възторг измежду другите.

По-нататък в изследването си Берг открива, че рейтингите на участниците са изкривени от равнището на абстракция на суровите хрумвания. Участниците като цяло предпочитали най-конкретните концепции, които наподобяват и най-лесни за осъществяване. „ Конкретната концепция нормално е по-близо до абсолютния капацитет, тъй че не е нужно да бъдете мощен визионер “, споделя Берг. „ Стойността на концепцията към този момент е релативно ясна. “ Следователно, хората са склонни най-често да отстраняват по-абстрактни хрумвания, които не могат да бъдат неотложно приложени. С развиването им обаче евентуалните благоприятни условия на нереални хрумвания скоро стават явни, което ги прави по-популярни измежду самостоятелните съдии.

В качеството на елементарен образец можем да разгледаме  предлагането на един от участниците в опита за „ гравитационна или вятърна машина “, която би осигурила противодействие на вашите придвижвания - нещо като плуване, само че без басейн. Отначало е мъчно да си показа човек по какъв начин може да се направи това, само че по-късно участникът изследвал опцията за потребление на магнитна платформа в композиция с магнитно облекло. „ Това би било толкоз всекидневно, колкото правенето на високи крачки в силовите тренировки. “, написа участникът. При приплъзване с главата надолу благодарение на магнитите на тренажора, може даже да се левитира, облекчавайки даже и дейности като стойка на ръце. С всички тези в допълнение измислени и създадени елементи планът се оказал в последна сметка доста известен измежду самостоятелните специалисти.

Как да разпознаем изключителните хрумвания

Както демонстрират резултатите на Берг ние непрестанно пропущаме най-хубавите хрумвания, тъй като просто не можем да разпознаем късчетата самородно злато. Как можем да усъвършенстваме тази дарба?

Предвид обстоятелството, че нашата вътрешен глас постоянно ни заблуждава, не би било зле да развием вярно рефлексивно мислене. Берг, да вземем за пример, открил, че е допустимо да се подобрят прогнозите на участниците, като ги помолил да обосноват своите оценки - просто упражнение за размисъл, което им помогнало да оценят по-абстрактни хрумвания. „ Ключът е, че би трябвало да се отнесете съществено към мисленето си и да сте подготвени да измененията решението си “, споделя той.

Най-общо казано, Берг счита, че можем да отложим окончателния избор, до момента в който не разработим няколко конкурентни варианти. След спомагателните размисли, нереалната концепция, която в началото е звучала не прекомерно обещаваща, ще стартира да придобива наличие и скоро може да наподобява по-вълнуваща. Ако решим да вземем за пример да напишем книга, първо бихме обмислили редица концепции, преди да решим дефинитивно коя от тях да подхванем. „ Това понижава риска от прибързано отменяне на концепция “, споделя Берг.

Професорът по маркетинг в Университета в Анахуак, Северно Мексико, Рохелио Пуенте Диас е склонен, че хората би трябвало да подхождат внимателно към доверяването на  първичната преценка. Ние постоянно разчитаме на „ метакогнитивни сетива “ - интуиции дали ще работи или не - с цел да оценим качеството на една концепция, само че тее могат да бъдат предубедени, предпруждева той. 

Според него един от най-големите проблеми е неоправданият оптимизъм по отношение на евентуалния триумф на една концепция. „ Склонни сме да гледаме на нещата единствено от потизивната страна, споделя Пуенте Диас. По същата причина той предлага умишлено да си представим за какво една концепция може да се провали.

Ако приложите този метод дружно с предлагането на Берг, бихте могли да извършите лист " За " и " Против " за всяка от тях. „ Постарайте да обмислите съществено какво може да се обърка и кое ще работи най-добре. “ По този метод можете да предотвратите проблеми, които в последна сметка водят до неуспех - и да се сигурни, че определената от вас брилянтна концепция е осъществима.

Може би най-надеждният метод да постигнете триумф е да оцените мненията на другите - за предпочитане на тези, които може да са заинтересувани от вашия артикул или услуга. Лора Корниш, професор по маркетинг в Университета Колорадо в Боулдър, обобщава по този мотив, че множеството организации вършат проучвания на потребителите на релативно късен стадий от създаването на продукта, когато би било по-полезно това да става на по-ранен стадий, малко след първичната сесия за мозъчна офанзива, с цел да се разпознават най-успешните. хрумвания. „ Ако съумеете да намерите 20 или 30 души, които правят оценка концепцията ви, тогава получавате действителен сигнал дали е добра или не “, споделя тя.

Може би в никакъв случай няма да разберем какво е предиздвикало Лари Пейдж да избере BackRub и да отхвърли други хрумвания, само че тези способи ще оказват помощ на всички да се научат да разпознават плановете с максимален капацитет. Полагайки повече старания в първичния дизайн, разглеждайки най-хубавите и най-лошите сюжети и оценявайки мненията на другите, можем да отделим златото от шлаката. И да задържим концепцията за трилиона $.

Източник: BBC
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР