Не разпитвам политици, защото говорят само политически глупости, каза главният

...
Не разпитвам политици, защото говорят само политически глупости, каза главният
Коментари Харесай

Гешев: Не разпитвам политици, защото говорят само политически глупости

Не подпитвам политици, тъй като приказват единствено политически нелепости, сподели основният прокурор

Все още продължава следствието на фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов в държавната вила в " Бояна ", на които се вижда чекмедже цялостно с евро банкноти и златни кюлчета. Това сподели основният прокурор Иван Гешев в изявление за " Капитал ". По негови думи инспекциите по този случай скоро ще приключат.

" Това дело продължава, допускам, че всичко се проверява и ревизира ", съобщи Гешев.

" Разпитвани са всички чиновници от Национална работа за защита, чистачки, градинари ", разяснява Гешев. На въпроса дали са конфискувани записите от камери и дали е проверявано кой е правил фотосите, Гешев съобщи: " Вярвам, че всичко се ревизира. ". Пратени въпроси на три банки за множеството пачки с банкнотите от 500 евро, които се виждат на фотосите. Една от банките към този момент била дала отговор, че не съществува такава банкнота. Отговорите на другите две още се чакали.

" Сега " напомня, че през януари т.г. държавното обвиняване заяви, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, с цел да се откри дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на съответните евро банкноти. Това се случи, откакто съвсем година преди този момент прокуратурата спря следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е съумяла да открие кой е създателят на фотосите от спалнята.

През юли пък прокуратурата отчасти оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, съгласно която фотосите и видеото от държавната вила са манипулирани.Компютърно-техническата експертиза на фотосите е открила, че " доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано ". Експертите признават, измененията в имената и времевите характерности на файловете са прекомерно явни - допустимо е това да е, с цел да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е безусловно, че фотосите са подправени, а че има подозрения за истинността им. Освен това държавното обвиняване е изпратило въпроси за кюлчетата, които то от самото начало назовава " жълтите правоъгълни предмети ", на фотосите до Българската национална банка, с цел да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в транспарантно фолио, и допустимо ли е да се отговори по кое време и на кого са продадени златни кюлчета от същата компания. " От постъпила информация от Министерството на стопанската система излиза наяве, че не е допустимо да се обясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с откритите в експертизата идентификационни номера ", заключва прокуратурата

Политически нелепости

В изявлението си за " Капитал " Гешев беше питан за какво не е разпитан Бойко Борисов по делото за КТБ, откакто твърдеше, че банката е съборена преднамерено. Отговорът на основния прокурор гласи, че не разпитвал политици, тъй като говорели единствено политически нелепости. Той за следващ път повтори, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски нямал нищо общо с банкрута на КТБ, тъй като си е върнал всички заеми. Гешев се оказа все по този начин неинформиран и за случая " Осемте джуджета ", разкрил незаконни дейности на прокурори и нотариуси, за които досега няма повдигнато обвиняване.

Според Гешев прокуратурата е подложена на офанзиви поради политически ползи, които съответстват с тези на Русия.

" Много забавно по какъв начин съответстват някои евроатлантически насочени партии с това, което вършат някои жители на Руската федерация. За мен е загадка за какво се случва това ", разяснява Гешев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР