Не разбрахме какво се случи снощи. Готови сме по всяко

...
Не разбрахме какво се случи снощи. Готови сме по всяко
Коментари Харесай

Петков: Ако не се случат реформите в службите и правосъдието ще останем държава на приказни герои на ужаса

Не разбрахме какво се случи нощес. Готови сме когато и да е за среща с ГЕРБ-СДС и да продължим диалозите. Това сподели в ефира на Би Ти Ви съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

Ние написахме дружно това съглашение. Ние започнахме от бяла страница. Затова бяхме сюрпризирани от реакцията на нашите сътрудници, които споделиха, че не могат да го подпишат, добави той.

Той уточни, че е имало спор по позицията на Мария Габриел, само че са отстъпили Габриел да бъде министър председател и външен министър. А акад. Денков да бъде вицепремиер по европейските въпроси, тъй като те двамата си имат взаимно доверие.

Кирил Петков изясни, че във фокуса на диалозите са били четири значими тематики.

Първата огромна прогмяна е рестриктирането на плаващите болшинство.

Втората тематика е била обвързвана с регулаторите – там да няма да има квоти, като бъде изработен един транспарантен избирателен развой, който да бъде отворен към жителите. Регулаторите да се попълнят не по партийна линия, а въз основата на професионализъм и честност на претендентите.

Ние не желаеме да имаме партийни квоти при изборите на регулаторите.Не желаеме на равнище съглашение да подсигуряваме на една партия, че ще са единствени на масата, разяснява още Петков, откакто преговорният екип на ГЕРБ-СДС съобщи, че няма да разреши партията да бъде „ гумен щемпел на промени “.

Третата тематика била правосъдната система. Там дебатът е бил дълъг, като от ПП-ДБ са упорствали да се търсят спомагателни болшинства, само че никоя друга партия да няма обезпечено място на масата. Колегите им от ГЕРБ са желали рестрикция на евроатлантическото болшинство в Народно събрание, което значи единствено Движение за права и свободи да имат обезпечено място на договарянията. Докато те са споделили дружно да се търсят болшинства, дружно да се търсят претенденти, само че без те са партийно обвързани.Това ще подсигурява, че няма да има гнили ябълки в тези органи, безапелационен е Петков.

И последната точка е била за промени в службите.

Ние настоявахме тази тематика да влезе още в идната пленарна сесия. Колегите тук имаха проблем с дефинирането на точната дата за започване на промените. Ние сложихме последна дата за промените – 31 юли тази година. Гражданите усещат, че тези службине не работят за тяхната сигурност, посочи партийният водач.

Очевидно това съглашение е пречката, която не бих желал да ни прати още веднъж на избори. Ако мисли държавнически Борисов, отивайки на избори с тази социология, нищо няма да променим. Но ще загубим еврозоната, също така няма да влезем в ръководство в бъдеще, в случай че тези съществени промени не бъдат стартирани. Защо – за няколко изречение? Защо да не използваме тези 7 дни, в случай че ГЕРБ-СДС вземе мандата, с цел да почистим недоразумението сред нас. Ние желаеме ясно да забележим, че действително ще се създадат тези промени, а освен позьорство пред хората. Това липсва на българските жители. Аз апелирам поради нашите деца, които не бих желал да живеят с тези приказни герои на ужасите, а да бъдем една естествена европейска страна, тези промени да се случат, прикани в ефир Кирил Петков.

Според Петков Приложение 1 за състава на държавното управление не е изпратено, тъй като „ одобряваме тяхното предложение – министър председателят и вицепремиерът единствено се ротират “.

Той разкри, че ГЕРБ-СДС имат 7 позиции в новия Министерски съвет – министър председател, външен министър, вътрешен министър, учебен министър, министър на нововъведенията, културен министър и министър на околна среда и водите.

Ние сме подготвени да дадем и по-добра позиция за ГЕРБ. И след месеца, в случай че създадем тези промени, за коитоговорим, да стигнем до паритет в ръководството. Ако и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили виждат нашите цели като техни, няма да има никакъв проблем, акцентира съпредседателят на Политическа партия.

Показахме, че може да имаме скандал всяка седмица, само че това не ни движи напред. Или късаме съглашението и връщаме България в сивите времена, или демонстрираме държавническо възприятие за отговорност, посочи още Петков.
Запитан с какво си изяснява достигането на спешния миг в договаряния, Петков сподели:

Явно има разлика сред това, което преговорният екип реализира в това съглашение, и когато са седнали на равнище водачи в ГЕРБ. Минали са го и са споделили, че тези сделки не работят за тях.

Тука има държавническо възприятие за отговорност, никой не се моли. Няма персонална молба, сподели още Петков в отговор на въпроса за какво година, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов бе задържан, е издирван и призоваван към мъдрост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР