Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта. Това

...
Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта. Това
Коментари Харесай

Нинова: Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта. Искаме справедлив ИК

Не одобряваме разговор с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта. Това съобщи в декларация от парламентарната естрада ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова.

 

Диалогът би трябвало да се състои тук, уточни тя. По думите ѝ половината от българския народ желае да гласоподава с хартия, половината - на машини и е най-добре да им се даде избор.

 

Нинова уточни, че за „ Българска социалистическа партия за България “ има три значими въпроса за решение сега в Народното събрание - бюджет за 2023 година, приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност, рационални диалози за сформиране на постоянно държавно управление с стратегия и вероятност.

 

Най-важното си остава бюджетът, приходите на хората, битката с неравенствата и бедността, добави тя.

 

“Ние внесохме преди месец кодекс за обществено обезпечаване, закон за предучилищно обучение, кодекс на труда, при който минималната заплата да стане 50% от междинната заплата, закон за приходите за физическите лица. Това е лицето на Българска социалистическа партия освен в този парламент, години наред. “, съобщи водачът на партията.

 

„ Мислите, ли че най-важният законопроект и Изборният кодекс? Вчера по наше предложение приехме декларация за Шенген. Политическа партия и Демократична България не поддържаха тази декларация. “, напомни тя.

 

„ Единственото значимо е машината. Предлага ни се не разговор, а ултиматум. Към кого поставяте ултиматум. Поставяте ултиматум на европейския правов ред, тъй като на никое място в Европа не се гласоподава с машини.

 

Българска социалистическа партия в никакъв случай не е внасяла занопроект за цялостно машинно гласоподаване. Искаме обективен избирателен кодекс, единствено по волята на народа, а не по волята, на който държи флашките “, акцентира Корнелия Нинова.

 

Ето цялостния текст на Декларацията:  

 

 

Декларация от името на ПГ на “БСП за България “

Уважаеми български жители,

За нас от коалиция “БСП за България “ има три значими въпроса за решение сега в Народното събрание. Това са:

Приемане на бюджет за 2023 година, с който да ви осигурим спокойна зима, нараснали приходи, които компенсират инфлацията, успокоение за българската стопанска система, с цел да работи и създава и Брутният вътрешен продукт и да не освобождава хора от работа.

На второ място – приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност, които подсигуряват вложения и развиване на България за години напред.

Трето – рационални диалози за сформиране на държавно управление. Редовно, с стратегия и вероятност.

Това, което ви споделям не са просто думи от естрада. Най-важното си остава бюджетът, приходите на хората, битката с неравенствата и с бедността. Ето по какъв начин тези думи са и свършена работа. Ние, депутатите от “БСП за България “ внесохме преди месец, на 19 октомври 2022 година Не в този момент, откогато се вихри този нервен скандал за изборните правила, а преди месец. Следното:

- Кодекс за обществено обезпечаване, което съставлява увеличение на майчинството за втората година от 710 на 850 лева
- Закон за фамилни помощи за деца, който съставлява помощ от 300 лв. за децата от втори, трети и четвърти клас и еднократна помощ на майки, които са се осигурявали в последните две години от работните си места, при раждане на дете, която съставлява 10 минимални работни заплати.
- Закон за предучилищно и учебно обучение – безвъзмездни учебници и пособия за деца от 1 до 12 клас.
- Кодекса на труда – увеличение на минималната работна заплата, която да стане 50% от междинната за страната. На този стадий това е 850 лева
- Закон за обществено обезпечаване – преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен приход от 2021 година
- Наказателен кодекс – увеличение на наказванията и на отнемане от независимост, и на санкция, конфискация на имущество на тези, които прекарват през граница или благоприятстват мигрантския поток.
- Закон за приходите на физическите лица – до 26 години младежите да бъдат освободени от налог върху приходите, т.е. налог върху заплатите.
- Необлагаем най-малко от 504 лева, който е прагът на бедността.

 

Това е лицето на Българската социалистическа партия, освен в този парламент, години наред. Социалното, сензитивното към небогати, млади, деца, студенти, майки, служащи и работещи небогати на минимална заплата и възрастните които са най-уязвими в тези сложни моменти.

Неслучайно споделих, че това е импортирано преди един месец. Мислите ли, че има придвижване по тези закони? Мислите ли, че най-важният приоритет на Българска социалистическа партия е Изборният кодекс? Направете си сами извода. Внушенията, че с отварянето на Изборния кодекс сме отворили войни и блокираме работата на Народното събрание, са цялостна неистина.

Има един също толкоз значим въпрос от през вчерашния ден. Всичко това насочвам към сътрудниците от “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “. Години наред държавни управления от всички цветове, в единодушие се борихме България да влезе в Шенген.

 

Вчера, по предложение на Българската социалистическа партия, Народното събрание одобри декларация за това, че настояваме, изпълнявайки условията, да бъдем равни с другите нации и да влезем и ние в Шенген. Закичилите си с проевропейски и демократични партии “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ не поддържаха тази декларация. Всичко обществено, което ви изброих, и което беше знамето на предизборната стратегия на сътрудниците, което беше изискване за договаряния на държавно управление в 16 точки, е загърбено.

 

Колегите от “Продължаваме смяната “ в обществена комисия предложиха да отпадне гледането на закона за 300 лв. на дете, което потегля на учебно заведение. Това било двуличие. Социалният етикет, проевропейският взор, всичко било двуличие. Лъсна в този момент истината. Тези дейности нямат никакво значение, единственото значимо за тях е машината и флашката.

Хвърля се върху Българска социалистическа партия обвиняване, слагат се ултиматуми, тропа се по масата, слагат се условия за диалози за кабинет. Стигна се до такава степен в демократична България да се споделя, че би трябвало с решение на българския парламент да бъде принудена една парламентарна група да си отдръпва законопроектите.

 

Предлага ни се разговор с ултиматум – няма такова нещо в света. Към кого поставяте ултиматум, уважаеми сътрудници? Към 47% от българските жители, които желаят да гласоподават на хартия против 48%, които желаят да гласоподават на машина? Поставяте ултиматум към демокрацията, към правото на избор – най-висшето и демократично право в една страна.

 

Поставяте ултиматум на европейския правов ред, тъй като на никое място в Европа не се гласоподава на машини, а там, където се гласоподава, към този момент беше отречено, заради подозрения в резултата.

Сега знам какво ще чуем, чуваме го в последната една седмица – Българска социалистическа партия се отметна, Българска социалистическа партия оферираше машините, Българска социалистическа партия напускаше Народното събрание поради машините, а в този момент се отмята, поради статуквото Движение за права и свободи и ГЕРБ. Да напомня на тези, които са не запомнили – Българска социалистическа партия предложи през 2019, през 2020 гласоподаване на машини и хартия – смесено. Българска социалистическа партия в никакъв случай не е внасяла законопроект за цялостно машинно гласоподаване. Не лъжете хората.

Полагаме старания изборният развой да бъде транспарантен и да подсигурява почтеност. Да има видеонаблюдение, да се броят бюлетини през камера, да няма тъмна стаичка, където да се вършат измами. С една съществена цел – гарантиране правото на всеки, по желание да гласоподава по този начин, както желае – свободно и този глас да бъде регистриран по този начин, както е подаден. Искаме обективен, транспарантен избирателен развой и резултат регистриран единствено по волята на народа, а не по волята на този, който държи флашките и кодовете към софтуера.

Не одобряваме разговор с ултиматуми. Няма да оттеглим законопроекта. Диалогът би трябвало да се състои тук. Всеки има право на своето решение, само че би трябвало да го изрази тук и да го аргументира. Нека се срещнат причините, да реши болшинството и да реши българският народ. Особено ултиматуми към половината от българското общество изрично отхвърляме.

 

Заставаме на страната на свободния избор, заставаме на страната на хората – по този начин, както те желаят. Половината желаят хартия, половината желаят машини. Най-демократично е да дадем опция и на двете елементи да изразят свободно волята си и да изберат кого желаят да ги съставлява в Народното събрание и да води България напред.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР