Не приемам критиките на президента за забавената модернизация на армията,

...
Не приемам критиките на президента за забавената модернизация на армията,
Коментари Харесай

Не приемам критиките на президента за забавената модернизация на армията, каза министърът на отбраната

Не одобрявам рецензиите на президента за забавената рационализация на армията, сподели пред публицисти в Карлово министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той участва на възпоменателната гала във връзка 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив.

" Модернизацията на армията е забавена от 27 години, тъй като тогава, когато са купували една техника, са търсели евентуално някакъв различен резултат, а друг за качествата на Българската войска ", добави Каракачанов. По думите му, в случай че когато са купувани хеликоптерите " Кугар " и самолетите " Спартан ", са били купени изтребители, цените са щели да бъдат други и в този момент, наред с МиГ- 29 и СУ-25, България е щяла да има и по-модерни самолети.

Защото сме първи натовци купихме нещо, което стои в хангарите

Каракачанов сподели по времето на покупко-продажбите за " Кугар " и " Спартан " е имало доста преференциално предложение България да получи от Германия осъвременени МиГ-29, с цена 1 евро на аероплан. " Ние сме ги отказали, тъй като сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо наслаждение си разрешиха същия този подарък от Федералната република и в този момент още ги употребяват. Това е сметката в армията ", сподели министърът на защитата.

" Тъй като става въпрос за суми от над 1.3-1.5 милиарда лева, аз не желая да бързаме и да вършим неточности, а след години някой различен да каже, че аз като министър на защитата съм създадем нещо, което не е преференциално за армията, а за самия мен ", добави Каракачанов. Според него точно по този начин се е работило в България през последните 27 години.

3.5 милиарда лв. ще коства първият стадий от модернизацията на армията

" Тези 27 години са пропуснати да се модернизира армията. Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стотици милиони долари за техника, която през днешния ден да стои в хангарите и не лети, нещата щяха да наподобяват по-друг метод ", сподели още министърът на защитата. Според него техниката не лети, тъй като, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да написа, че поддръжката на това въоръжение би трябвало да става в България. По думите му точно това е едно от изискванията, които в този момент се слагат във връзка с самолетите.

" Това ще бъде едно от изискванията, които ние ще сложим на компаниите, които са показали интерес – най-малко една част от поддръжката да се прави в нашите авиационно-ремонтни фабрики, които са към МО ", разясни министърът.

Същият ще е методът и във връзка с поръчките за бронирани машини, като концепцията е да се сглобяват в България и да могат да се поддържат в страната. Това ще е годно и за корабите, разгласи Каракачанов.

По думите му общо за трите плана за рационализация на армията става въпрос за сума от над 3.5 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР