Не приемам, че в някои части на Европа на хората

...
Не приемам, че в някои части на Европа на хората
Коментари Харесай

Юнкер разкритикува двойния стандарт на храните в Европа

" Не одобрявам, че в някои елементи на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, в сравнение с в други страни, макар че комерсиалната марка и опаковката са едни и същи. Сега би трябвало да предоставим на националните органи повече пълномощия, с цел да отстраняват противозаконните практики на всички места, където съществуват " . Това съобщи в своята трета годишна тирада за положението на Европейския съюз ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и навръх тази база Европейската комисия даде своите рекомендации във връзка с " двойния стандарт на храните ".

Крайно забавен факт е, че в формалното известие на Европейска комисия по въпроса се приказва за " насоки към страните членки за по-ефективно противопоставяне на нелоялните практики ". Насоките би трябвало да подкрепят националните органи при преценката дали дадена компания нарушава законодателството на Европейски Съюз, когато продава артикули с друго качество в разнообразни страни.

Всъщност Брюксел оставя преценката извънредно на националните органи (бел. ред. - в България това е Българската организация по храните). " Отговорност на националните органи за отбрана на потребителите и за храните е да подсигуряват, че сдруженията съблюдават законодателството на Европейски Съюз. При все това Европейската комисия е поела ангажимент да подкрепя органите посредством тези насоки и по разнообразни работни посоки ", гласи формалното мнение.

Основният съвет на Европейска комисия към националните регулатори е да се преценяват с Директивата по отношение на нелоялните търговски практики. Съгласно тази инструкция са неразрешени нелоялните търговски практики, като да вземем за пример предлагането на пазара на артикули с идентична индустриална марка по метод, който вероятно може да заблуди потребителите.

Друга насочна точка за преценка е Регламентът за даването на информация за храните. Съгласно него потребителите би трябвало да получават достоверна и задоволителна информация за всеки хранителен артикул. Например - етикетите на храните би трябвало да съдържат лист на всички съставки на продукта.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР