Не правете компромис и пригответе ароматен щрудел с кори, които

...
Не правете компромис и пригответе ароматен щрудел с кори, които
Коментари Харесай

Щрудел с ябълки и стафиди

Не правете компромис и пригответе благоуханен щрудел с кори, които сами сте замесили и разточили. Има разлика

Необходими Продукти

● брашно - 500 г, за корите
● вода - 300 мл топла
● сол - 1 ч.л.
● оцет - 1 ч.л.
● олио - 1 - 2 с.л.
● ябълки - към 1, 5 кг, за плънката
● лимони - сока от половин лимон
● захар - 200 - 300 г
● стафиди - 150 - 200 г
● галета - 100 - 150 г
● канела - 1 - 2 ч.л. или 1 ч.л. на усет
● лой - 250 мл олио, за тестото и поръсване на корите

Начин на подготвяне

От пресятото брашно, водата, солта, 1-2 с.л. олио замесете безпрепятствено тесто без жилки. Разделете тестото на 4 идентични топчици върху набрашнен плот, покрийте ги с фолио и оставете по този начин за 20 минути да починат. След това ги разточете на блатове с диаметър 20 см.

Сложете 200 мл олио в подобаващ съд и потопете разточените и почистени от непотребното брашно кори. Може да ги оваляте в мазнината поредно и да ги наредите в нея по-късно. Оставете ги да престоят в мазнината за 20-30 минути и през това време пригответе плънката.

Настържете на едро ренде ябълките и бързо ги поръсете с лимоновия сок, с цел да не потъмнеят. Объркайте ги по-късно с канелата, захарта и стафидите.

Застелете плота с плат или чершав и сложете първата кора. Подхванете я с ръце и започнете да я разтегляте деликатно от средата на открито, до момента в който стане транспарантна. По-дебелата останала част по края изрежете.

Отново намазнете кората, поръсете с галета (около 1/4 от нея). Разпределете 1/4 от ябълковата плънка и завийте на руло благодарение на плата. Сложете рулото под формата на охлювче в средата на тавата и повторете процедурата с останалите кори.

Новите рула навивайте към първото. Намажете готовия щрудел с малко олио и поръсете щедро със захар. Сложете да се пече в авансово загряна на 200 градуса за 10-15 минути, намалете фурната и доопечете за още 40-50 минути или до момента в който хубаво се зачерви.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР